Sletio u Saudijsku Arabiju

Objavljena prva snimka oslobođenog Hrvata iz Ukrajine

On je već s devetoricom drugih stranih državljana avionom sletio u Saudijsku Arabiju.
Vijesti / Svijet | 22. 09. 2022. u 10:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija i Ukrajina su jučer izvršile neočekivanu razmjenu skoro 300 zarobljenika, uključujući i zapovjednike Azovskog bataljuna iz Mariupolja za koje je prethodno bilo rečeno da će im se suditi te deset stranaca među kojima je i hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg.

On je već s devetoricom drugih stranih državljana avionom sletio u Saudijsku Arabiju, prenosi Hina. 

Objavljena je snimka.

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova obavještava kako je hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg, zarobljen u Ukrajini u travnju, danas oslobođen te će sutra biti u Hrvatskoj.

Vlada Republike Hrvatske, zajedno sa Službom vanjskih poslova, od prvog dana predano je radila i surađivala s ukrajinskim tijelima na oslobađanju Prebega, a to je bila i tema razgovora predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića s ukrajinskim državnim vrhom, pri njegovom posjetu Ukrajini u svibnju. Ovim putem zahvaljujemo i Saudijskoj Arabiji i prijestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu na zalaganju, kao i ukrajinskoj strani na suradnji i svesrdnoj pomoći u rješavanju ovog slučaja", priopćili su jučer iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Prebeg je zarobljen kod Mariupolja i optužen da je kao ukrajinski plaćenik sudjelovao u rušenju vlasti te mu je prijetila smrtna kazna. U kolovozu se izjasnio da nije kriv pred sudom u Donjeckoj Narodnoj Republici gdje mu se sudilo zajedno s jednim Šveđaninom i trojicom Britanaca.

Hrvatska je ranije najstrože osudila podizanje optužnice protiv Prebega, koji je bio pritvoren u toj samoproglašenoj republici. Hrvatska vlada je ranije objavila da je u neprekidnom kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvijetlio slučaj i oslobodio Prebeg.

The Guardian je prenio kako su oslobođeni američki, britanski, švedski, hrvatski i marokanski državljani.

Oslobađanje je uslijedilo nakon posredovanja saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, naveo je saudijski dužnosnik.

Kopirati
Drag cursor here to close