Perspektiva

Obama: Ruska bombardiranja u Siriji samo jačaju Islamsku državu

Vijesti / Svijet | 03. 10. 2015. u 09:50 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama rekao je da ruska bombardiranja u Siriji kojima pomažu Bašaru al- Asadu loše djeluju na umjerene pobunjenike i "samo jačaju" Islamsku državu, piše BBC.

Obama oštro odbija rusku tvrdnju da su svi naoružani protivnici "brutalnog" Asada teroristi. Moskva i dalje insistira na zračnim napadima kojima je glavni cilj Islamska država, ali sa terena se mogu čuti optužbe kako Rusi gađaju i položaje pobunjenika koji nemaju veze sa Islamskom državom.

"Problem je Asad i njegova brutalnost koju je nanio sirijskom narodu, a to mora prestati", rekao je Obama.

"Mi nećemo surađivati sa Rusima u njihovoj kampanji da unište bilo koga tko je ustao protiv Asada", nastavio je Obama dodavši da su iz ruske perspektive svi teroristi, a to je, kako je rekao Obama, put u katastrofu.

Upozorio je Putina i Iran da se suočavaju s ozbiljnim opasnostima. Podsjetimo, Iran je najavio slanje kopnenih trupa u Siriju.

"Samo vojna solucija, pokušaj Rusije i Irana da podboče Asadov režim i da zavedu mir samo će ih zaglaviti u močvari. To neće funkcionirati, zaglavit će tamo ako ne zauzmu drugi stav", predviđa američki predsjednik mogući razvoj događaja.

Kopirati
Drag cursor here to close