Upozorenje iz Sjeverne Koreje

Nuklearni rat bi mogao izbiti svakog trenutka

Kriza na Korejskom poluotoku dostigla je točku s koje nema povratka
Vijesti / Svijet | 17. 10. 2017. u 10:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik sjevernokorejskog veleposlanika u Ujedinjenim narodima upozorio je da je situacija na Korejskom poluotoku ''dostigla točku s koje nema povratka i nuklearni rat bi mogao izbiti svakog trenutka''.

Kim In Ryong poručio je povjerenstvu za razoružanje Generalne skupštine UN-a da je Sjeverna Koreja jedina zemlja u svijetu koja je od 1970-ih predmetom ''tako ekstremne i izravne nuklearne prijetnje'' iz Sjedinjenih Država i kazao je da njegova zemlja ima pravo posjedovati nuklearno oružje za samoobranu.

On je ukazao na velike vojne vježbe svake godine u kojima se koriste "nuklearni potencijali'' i kazao je da je još opasniji, kako ga je nazvao, "američki plan izvođenja tajne operacije u cilju uklanjanja našeg najvišeg vodstva".

Ove je godine, kazao je Kim, Sjeverna Koreja kompletirala svoje "državne nuklearne snage i tako postala potpuno opremljena nuklearna sila koja posjeduje nuklearna sredstva raznih dometa, među kojima su atomska bomba, hidrogenska bomba i interkontinentalne balističke rakete".

''Kompletno američko kopno u dometu je našeg naoružanja, i ukoliko se SAD usude napasti naš sveti teritorij, čak i jedan njegov pedalj, neće izbjeći našoj oštroj kazni na bilo kom djelu planete'', upozorio je on.

Kimov govor uslijedio je nakon eskalacije prijetnji između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država, i pooštravanja sankcija UN-a Pyongyangu.

On je nazvao nuklearni i raketni arsenal svoje zemlje "dragocjenim strateškim kapacitetom koji se ne može ukinuti ili povući ni pod koju cijenu".

''Sve dok se temeljito ne iskorijeni neprijateljska politika i nuklearna prijetnja SAD, mi nikada nećemo staviti naše nuklearno oružje i balističke projektile za pregovarački stol pod bilo kakvim okolnostima'', izjavio je Kim.

On je poručio povjerenstvu za razoružanje kako se Demokratska Narodna Republika Koreja - službeni naziv Sjeverne Koreje - nadala svijetu bez nuklearnog oružja.

Umjesto toga, kazao je Kim, sve nuklearne sile ubrzavaju modernizaciju svog oružja i "oživljavaju utrku u naoružanju u hladnoratovskom stilu".

Naglasio je da su nuklearne sile, među kojima su Sjedinjene Države, bojkotirale pregovore o Sporazumu o zabrani nuklearnog oružja koji su u srpnju usvojile 122 zemlje u Ujedinjenim narodima.

''Naša zemlja konzistentno podržava potpunu eliminaciju nuklearnog oružja i napore na denuklearizaciji kompletnog svijeta. Ali sve dok Sjedinjene Države odbacuju sporazum i konstantno prijete i ucjenjuju našu zemlju nuklearnim oružjem, Narodna Republika nije u poziciji da se pokori sporazumu'', izjavio je sjevernokorejski diplomat, prenosi AP.

Kopirati
Drag cursor here to close