Nagađanja

Nuklearna bomba u Ukrajini?!

Vijesti / Svijet | 10. 02. 2015. u 10:14 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Snažna eksplozija koja je pogodila Donjeck u nedjelju kasno uvečer izazvala je strah i sumnju kod svjetske i ukrajinske javnosti da je prouzrokovana taktičkim nuklearnim naoružanjem.

Naime, eksplozija, koja je noćno nebo pretvorila u jarku narančastu boju, bila je toliko jaka da se čula kilometrima dalje. Trenutno je izazvala oblak u obliku pečurke - karakterističan nakon nuklearnih detonacija. Prozori su popucali, a temelji obližnjih zgrada su se zatresli, prenosi Blic.

Proruski pobunjenici su rekli kako je eksploziju izazvao ukrajinski projektil koji je pogodio fabriku kemikalija u industrijskom dijelu Donjecka, no svjetska javnost ne odustaje od tvrdnji kako bi ipak moglo biti riječi o nuklearnoj eksploziji.

Nuklearni fizičar sa sveučilišta u Glasgowu, Douglas MacGregor, za Huffington Post je rekao kako prema snimci ne može odbaciti mogućnost da je riječ o ''manjoj nuklearnoj eksploziji''.

''Na osnovu slika koje ste mi pokazali ne mogu kategorički odbaciti mogućnost da je riječ o manjoj nuklearnoj eksploziji'', rekao je MacGregor i zaključio kako će se sa sigurnošću znati samo kada se očita razina radioaktivnosti u blizini eksplozije.

Inače, dugo se nagađalo kako bi granatiranje moglo pogoditi industrijska postrojenja koja bi izazivala velike eksplozije poput ove.

Istodobno, Ukrajinska nacionalna garda pokrenula je ofanzivu protiv proruskih separatista u blizini strateškog jugoistočnog lučkog grada Mariupolja, navela je novinska agencija Interfax objavu ukrajinskog Vijeća nacionalne sigurnosti u utorak.

Tajnik Vijeća, Oleksander Turčinov, izjavio je kako su "u blizini Mariupolja jedinice Nacionalne garde probile neprijateljske linije obrane i krenule su u ofanzivu".

S druge strane, novinska agencija Interfax objavila je kako je 2.000 ruskih izviđačkih trupa započelo vježbe u južnoj Rusiji.

Interfax je naveo riječi dužnosnika ruske Južne vojne oblasti, koja je u blizini Ukrajine, da će vježbe trajati mjesec dana.

Inače, Čelnici Ukrajine, Rusije, Francuske i Njemačke trebali bi se sastati u Minsku u srijedu kako bi tražili način okončanja borbi u istočnoj Ukrajini.

Kopirati
Drag cursor here to close