Sloboda medija

Novinarkama u iranskom zatvoru nagrada za slobodu

Svjetska  nagrada za slobodu tiska UNESCO-a nazvana je po Guillermou Canou, kolumbijskom novinaru koji je ubijen ispred redakcije svog lista…
Vijesti / Svijet | 03. 05. 2023. u 10:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ujedinjeni narodi objavili su kako je glavna nagrada svjetske organizacije za slobodu tiska dodijeljena trima zatvorenim iranskim novinarkama zbog, kako se navodi, ''njihove posvećenosti istini i odgovornosti''.

Nagrađene novinarke su Niloofar Hamedi, koja je objavila vijest da je 22-godišnja Mahsa Amini umrla prošlog rujna nakon što je pritvorila policija zadužena za strogo poštovanje nošenja hidžaba, kao i Elaheh Mohammadi koja je pisala o sahrani Amini.

Treća nagrađena novinarka je Narges Mohammadi koja ima višegodišnje novinarsko iskustvo i jedna je od najistaknutijih aktivistkinja u Iranu, prenio je AP.

Predsjednica međunarodnog žirija medijskih profesionalaca, Zainab Salbi, rekla je da je hrabar rad tri nagrađene iranske novinarke "doveo do povijesne revolucije predvođene ženama“.

''Platile su veliku cijenu za svoju posvećenost izvještavanju i prenošenju istine'', rekla je Salbi.

Iransko pravosuđe je objavilo u travnju da su dvije novinarke koje su objavile vesti o smrti Mahse Amini, Hamedi i Mohammadi, optužene za navodnu suradnju sa SAD, djelovanje protiv nacionalne sigurnosti i propagandu protiv sistema.

Svjetska  nagrada za slobodu tiska UNESCO-a nazvana je po Guillermou Canou, kolumbijskom novinaru koji je ubijen ispred redakcije svog lista El Espectador u Bogoti 17. prosinca 1986. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close