Nacrt zakona

Medijima kazne i do 50.000 KM!

Vijesti / Flash | 02. 03. 2023. u 14:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas nacrt o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, a danas je ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović prvi put javnosti obznanio da će i kleveta postati dio Krivičnog zakona.

''U slučaju povrede ugleda i časti, uvodi se, između ostalog, odredba za uvredu i klevetu, rekao je Bukejlović.

Kako je najavljeno, neće biti zatvorskih kazni ali su utvrđene drakonske novčane kazne koje će se kretati od 5.000 do čak 30.000 KM.

Izjavio je da nisu predviđene zatvorske kazne za klevetu, te da se "samo" uvode visoke novčane kazne za sve što se tiče povrede ugleda i časti.

"Gonjenje za ova djela se poduzimaju po prijedlogu oštećenog", izjasnio je ministar pravde RS.

"Unosi se nova glava, krivično djelo protiv časti i ugleda i prvo krivično djelo koje je definirano je uvreda, koje jasno i eksplicitno kaže da tko uvrijedi drugoga kaznit će se novčanom kaznom od 5 do 20 tisuća maraka", rekao je Bukejlović.

''Ako je to učinjeno putem tiska, sredstava javnog informiranja, na javnom skupu zbog čega je uvreda postala dostupna većem broju ljudi, kazna je od 10.000 do 50.000 KM'', precizirao je ministar.

Ako oštećeni prihvati ispriku, sud ga može osloboditi kazne. Ako uvrijeđeni bude uzvratio, sud može oba ili samo jednog počinioca može osloboditi kazne.

"Definicija krivičnog djela klevete kaže da tko o drugom prenosi nešto neistinito što može štetiti njegovoj časti ili ugledu, znajući da je to što iznosi ili prenosi neistina, kaznit će se novčanom kaznom od 8 tisuća do 30.000 KM", rekao je ministar.

Ako uvreda ili kleveta dovodi do većih posljedica po oštećenog, počinitelj se kažnjava većom novčanom kaznom.

Unesena je i odredba - krivično djelo iznošenje osobnih i obiteljskih prilika, a tko iznosi nešto iz osobnog i obiteljskog života neke osobe što može škoditi njegovom ugledu kaznit će se novčanom kaznom.

Podsjećamo, ranije su na najavu ovog zakona reagirale medijske udruge tvrdeći kako se radi o udaru na slobodu medija.

Kopirati
Drag cursor here to close