Vojni sud

Novinar osuđen na 11 godina zatvora

Ranije ovog tjedna dobio je dvije dodatne optužbe za pobunu i terorizam, za koje je predviđena maksimalna kazna doživotnog zatvora.
Vijesti / Svijet | 12. 11. 2021. u 09:05 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vojni sud u Mijanmaru osudio je američkog novinara Dannyja Fenstera na 11 godina zatvora.

Fenster je proglašen krivim za kršenje zakona o imigraciji, nezakonito udruživanje i podstrekivanje.

Ranije ovog tjedna dobio je dvije dodatne optužbe za pobunu i terorizam, za koje je predviđena maksimalna kazna doživotnog zatvora.

Suđenje po novim optužbama počet će 16. studenog.

Fenster, 37, koji je bio glavni urednik online stranice Frontier Myanmar, priveden je u međunarodnoj zračnoj luci Yangon u svibnju ove godine. On je jedan od desetaka lokalnih novinara koji su privedeni nakon vojnog udara u veljači.

Prema Frontieru, Fenster je ranije radio za Myanmar Now, neovisnu novinsku stranicu koja je često bila kritički nastrojena prema vojsci od puča.

Sve su optužbe temeljene na tvrdnji da je radio za zabranjeni medij Myanmar Now. Danny je dao ostavku iz Myanmar Nowa u srpnju 2020. i pridružio se Frontieru sljedećeg mjeseca, tako da je u vrijeme uhićenja u svibnju 2021. radio s Frontierom više od devet mjeseci, navodi ova stranica, piše BBC.

''Nema apsolutno nikakve osnove da se Danny osudi za ove optužbe'' – rekli su oni.

Sjedinjene Države su vršile pritisak na vojnu vladu da ga pusti, ali je vojni glasnogovornik inzistirao da Fenster mora biti zadržan u pritvoru.

U izjavi prije izricanja presude, američki State Department je izjavio da je "duboko nepravedna priroda Dannyjeva pritvora jasna za cijeli svijet. Režim bi trebao poduzeti razborit korak da ga sada pusti na slobodu".

Kopirati
Drag cursor here to close