Sudan

Novi vojni puč s Wagnerovim potpisom

Reuters javlja kako se pucnjava čuje u blizini stožera vojske u središtu grada te da je njihov novinar vidio topove i oklopna vozila po ulicama i čuo pucanje iz teškog naoružanja.
Vijesti / Svijet | 15. 04. 2023. u 17:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pucnjava i eksplozije čuju se u sudanskoj prijestolnici Kartumu nakon nekoliko dana napetosti između zloglasnih paravojnih snaga i vojske te zemlje, piše BBC, a do sukoba je došlo zbog predloženog prijelaza na civilnu vlast.

Reuters javlja kako se pucnjava čuje u blizini stožera vojske u središtu grada te da je njihov novinar vidio topove i oklopna vozila po ulicama i čuo pucanje iz teškog naoružanja. Paravojne Snage za brzu podršku (RSF) kažu da su preuzele kontrolu nad zračnom lukom, rezidencijom zapovjednika vojske i predsjedničkom palačom. Ove tvrdnje nisu potvrđene.

Ranije je RSF objavio da je jedan od njihovih kampova u južnom dijelu Kartuma napadnut. S druge strane, sudanska vojska je rekla da su borci RSF-a pokušavali zauzeti vojni stožer. "Borci iz Snaga za brzu podršku napali su nekoliko vojnih kampova u Kartumu i drugdje diljem Sudana", citira novinska agencija AFP izjavu glasnogovornika brigade Nabila Abdallaha. "Sukobi su u tijeku i vojska izvršava svoju dužnost da zaštiti zemlju", rekao je, a prenosi Index.hr.

Pucnjava i na sjeveru zemlje

Novinska agencija Reuters također se poziva na izjave svjedoka da je došlo do pucnjave u sjevernom gradu Meroweu. Alarabyia TV emitirala je slike dima koji se uzdiže iz tamošnjeg vojnog kampa, javlja Reuters. Generali upravljaju zemljom, kroz ono što se zove Suvereno vijeće, od državnog udara u listopadu 2021.

RSF je pod zapovjedništvom potpredsjednika Vijeća, generala Mohameda Hamdana Dagala. Vojsku u međuvremenu vodi general Abdel Fattah al-Burhan, koji je na čelu Suverenog vijeća. Prema predloženom prelasku na civilnu vladu, RSF bi bio integriran u sudansku vojsku. RSF je to htio odgoditi za 10 godina, ali je vojska rekla da bi se to trebalo dogoditi za dvije godine.

Vojska tvrdi da su pripadnici RSF-a napali njihove trupe na nekoliko pozicija. RSF, paravojna organizacija koja ima oko 100 tisuća pripadnika, tvrdi pak da je vojska prvo napala njih. Grupa koji predvodi general Mohamed Hamdan Dagalo, poznat pod nadimkom Hemedti, kazao je da je regularna vojska okružila jednu od njihovih baza i otvorila vatru. Hemedtijev RSF inače je osnovan od ostataka raznih milicija koje su bile optužene za ratne zločine u Darfuru, navodi Reuters, prenosi jutarnji list. Dodatno i prilično alarmantno, Hemedti je već dugo optuživan za otvorenu suradnju s ruskom paravojnom grupom Wagner, koja je raširila pipke u velikom dijelu Afrike. Wagnerovi plaćenici obučavali su članove RSF-a i dvije paravojske zajednički upravljaju kompanijom koja nadgleda rudnike zlata u zemlji i preko koje je Wagner navodno prošvercao stotine tona zlata iz Sudana.

Zapad poziva na mir

Zapadne sile i regionalni čelnici pozvali su obje strane da smanje napetosti i da se vrate razgovorima s ciljem obnove civilne vladavine. U tvitu je američki veleposlanik John Godfrey rekao: "Hitno pozivam više vojne čelnike da zaustave borbe."

Foto: AFP / Državni udar u Sudanu

Opisujući situaciju u gradu, rekao je da se probudio uz duboko uznemirujuće zvukove pucnjave i borbe. "Trenutačno se nalazim u skloništu s timom veleposlanstva, kao što to rade Sudanci diljem Kartuma i drugdje."

Veleposlanstvo Rusije također je objavilo da je zabrinuto zbog "eskalacije nasilja" i pozvalo je na prekid vatre, prenosi Reuters.

Državnim udarom 2021. okončano je razdoblje više od dvije godine kada su vojni i civilni čelnici dijelili vlast. Do tog dogovora došlo je nakon što je dugogodišnji autoritarni sudanski predsjednik Omar al-Bashir svrgnut s vlasti. U Kartumu se od puča redovito održavaju prodemokratski prosvjedi.

Kopirati
Drag cursor here to close