Austrijske željeznice

Noćni vlakovi ''Nightjets'': Kabine nove generacije za odmor i spavanje

Novi visoko inovativni vagoni su uz moderan dizajn, više udobnosti i povećanu privatnost optimalno prilagođeni potrebama putnika.
Vijesti / Svijet | 07. 09. 2022. u 15:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Austrijske željeznice (ÖBB) i poduzeće za razvoj održivih rješenja u željezničkom i cestovnom prometu Siemens Mobility prvi su u svijetu predstavili vagone nove generacije za spavanje i odmor u noćnim vlakovima ''Nightjets'' koji će sljedećih godina biti mjerilo za udobnost, održivost i fleksibilnost.

Novi visoko inovativni vagoni su uz moderan dizajn, više udobnosti i povećanu privatnost optimalno prilagođeni potrebama putnika. Uprava Austrijskih saveznih željeznica će do kraja 2025. godine pustiti ukupno 33 noćna vlaka u promet kojima će putnici brzo, a istovremeno i na klimatski prihvatljiv način stići do svog odredišta.

Novi vlakovi mogu razviti brzinu do 230 km/h. Od sedam vagona pet je predviđeno za odmor i spavanje. Maksimalan broj mjesta u vozu je 254. Sve kabine za spavanje opremljene su fiksno montiranim krevetima, udobnim kutkom za sjedenje, opušteno čitanje ili jelo tijekom putovanja, a posjeduju i toalet i tuš.

U novim mini kabinama za putnike samce nalazi se sve potrebno za neometano noćno putovanje: skladišni prostor, klizni sklopivi stol za doručak sa ogledalom, vješalica, stolna lampa kao i ormarići za prtljag. Novina je i besplatan WiFi koji je do sada bio ograničen samo na Railjet vozove. U sve vagone je ugrađen moderni informativni sustav putem kojeg putnici mogu dobiti sve aktualne informacije o putovanju.

''Noćni vlakovi predstavljaju sve dominantniji vid prijevoza u Europi jer su klimatski prihvatljiva alternativa letovima na kratke relacije. Tko putuje noćnim vlakom bira najopušteniji oblik putovanja i doprinosi smanjenju emisije ugljen dioksida. U poređenju sa avionom noćna putovanja su 50 puta klimatski prihvatljivija opcija'', izjavila je austrijska ministrica za zaštitu klime Leonore Gewessler.

Krajem ljeta sljedeće godine vlakovi će prometovati na relacijama između Austrije, Njemačke i Italije, odnosno iz Beča i Minhena za Rim, Veneciju i Milano. Do 2025. godine plan vožnje će obuhvatati i Švicarsku i Nizozemsku te će zamijeniti većinu postojećih vlakova, priopćila je Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

Kopirati
Drag cursor here to close