Bundeswerh

Njemačkoj nedostaje vojnika

Njemački kancelar Olaf Scholz je krajem veljače, po početku ruskog napada na Ukrajinu, predložio poseban fond od 100 milijardi eura za Bundeswehr.
Vijesti / Svijet | 29. 04. 2022. u 08:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački Bundeswehr je previše mali i potrebno mu je više vojnika, izjavio je predsjednik Udruženja vojnik obveznika Patrick Sensburg za Rheinische Post, prenosi dpa.

“Generalno, moramo razmišljati i o broju vojnika. S oko 200.000 vojnika Bundeswehr je previše mali,” rekao je Sensburg povodom rasprave o povećanju novčanih izdvajanja za obranu.

Za obranu zemlje potrebno je, prema njegovim riječima, oko 340.000 vojnika i 100.000 vojnih obveznika koji redovno idu na vježbe.

Njemački kancelar Olaf Scholz je krajem veljače, po početku ruskog napada na Ukrajinu, predložio poseban fond od 100 milijardi eura za Bundeswehr, o čemu je u srijedu bila rasprava u parlamentu.

Za uvođenje zakona o fondu potrebne su izmjene i dopune ustava, a za to su vladajućoj koaliciji socijaldemokrata, Zelenih i liberala nužni i glasovi oporbene demokršćanske Unije, odnosno dvotrećinska većina.

“Hoćemo da se dogovorimo, ali smo od dogovora još daleko,” izjavio je u srijedu uvečer za televiziju ZDF lider demokršćana Friedrich Merz. “To nije banalna stvar, mi ovdje govorimo o više od 100 milijardi eura novih dugova,” dodao je Merc.

Lider demokršćana je rekao da Njemačka, osim uvođenja posebnog fonda, treba dugoročno povećati izdvajanja za obranu koja su sada dva posto bruto društvenog proizvoda, prenosi dpa.

Kopirati
Drag cursor here to close