Vladino izvješće

Njemački izvoz oružja snažno pao u 2020.

U 2020. vlada je prema izvješću objavljenom u srijedu izdala dozvole za izvoz oružja i vojne opreme u vrijednosti 5,82 milijarde eura, što je 27 posto manje u usporedbi s rekordnom 2019. godinom.
Vijesti / Svijet | 17. 06. 2021. u 21:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački izvoz oružja i vojne opreme pao je u 2020. godini za četvrtinu, pokazalo je vladino izvješće.

U 2020. vlada je prema izvješću objavljenom u srijedu izdala dozvole za izvoz oružja i vojne opreme u vrijednosti 5,82 milijarde eura, što je 27 posto manje u usporedbi s rekordnom 2019. godinom.

Ministarstvo je brojke već objavilo, a vlada izvješćem ispunjava obavezu transparentnijeg izvješćivanja o poslovanju domaće industrije oružja i o isporukama oružja Bundeswehra u inozemstvo, ističe se.

Mađarska je zadržala poziciju najvećeg kupca, pokazuje izvješće, prema kojem je vrijednost njemačkog izvoza oružja u tu zemlju u 2020. dosegnula 838,4 milijuna eura.

Slijedi Egipat sa 763,8 milijuna eura, Izrael s 582,4 milijuna i SAD s 510 milijuna eura. Izvoz u Egipat posebno je kontroverzan zbog stanja ljudskih prava u toj zemlji, ali i zbog njezinog sudjelovanja u ratu u Jemenu.

Ministarstvo gospodarstva istaknulo je da je 99 posto odobrenih isporuka u Egipat bilo namijenjeno mornarici, a uključivale su podmornice i ophodne brodove. Ti proizvodi nisu prikladni za unutarnju represiju niti za upotrebu u jemenskom sukobu, ustvrdila je glasnogovornica.

"Učinkovita vojna mornarica legitiman je interes egipatske obrambene politike i međunarodne obalne i pomorske sigurnosti", rekla je.

Dozvole vlade iza izvoz oružja padale su između 2016. i 2018., a potom su 2019. naglo porasle. Budući da se vrijednost narudžbi u ekstremnim slučajevima može mjeriti u stotinama milijuna ili čak u milijardama, statistika podliježe snažnim oscilacijama, tumači dpa.

Prošle je polovina njemačkog izvoza oružja i vojne opreme bila usmjerena u zemlje koje nisu članice EU-a ni NATO-a, poput Japana i Australije. U 2019. njihov je udio u izvozu iznoio 44,1 posto.

Taj je izvoz posebno kontroverzan jer su neke od država u toj skupini upletene u oružane sukobe ili krše ljudska prava, napominje agencija dpa, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close