Mjere

Njemačka ukida obavezu rada od kuće

Njemačka je postepeno ukinula mjere lockdowna u posljednjih šest sedmica dok je broj zaraženih u opadanju.
Gospodarstvo / Posao | 16. 06. 2021. u 13:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka neće produžavati krajem juna pravilo koje nalaže rad od kuće zbog pandemije koronavirisa, navode novine riječi šefa osoblja kancelarke Angele Merkel u srijedu.

Njemačka je postepeno ukinula mjere lockdowna u posljednjih šest tjedana dok je broj zaraženih u opadanju.

Nakon početnog uvođenja obaveze rada od kuće u siječnju, ta mjera je uvrštena u prijedlog zakona o „kočnici u hitnim situacijama“ koja omogućuje vladi da uvede mjere lockdowna ukoliko broj zaraženih poraste iznad određenih pragova.

- Dok brojke zaraženih opadaju, nema potrebe da pravilo o radu od kuće bude produženo 30.lipnja, kada vanredno zakonodavstvo u okviru mjera lockdowna istekne - izjavio je Helge Braun, šef osoblja kancelarke Merkel, za sedmične novine WirtschaftsWoche.

- Vanredna kočnica neće biti produžena ovoga puta jer trenutno imamo povoljnu situaciju – kazao je Braun.

Ona bi mogla biti ponovo uvedena na jesen, u zavisnosti od napretka u cijepljenja ili eventualno zbog širenja novih varijanti virusa, dodao je.

Neki zvaničnici predložili su produženje pravila o radu od kuće.

Ministar rada Hubertus Heil izjavi je u travnju da zakon o radu od kuće daje radnicima pravo da rade od kuće, čak i u slučaju da se okonča kriza s koronavirusom.

Na vrhuncu trećeg vala pandemije u ožujku, skoro trećina zaposlenih u Njemačkoj radila je od kuće barem neko vrijeme, ali je ta cifra opala na 31 posto u svibnju, sudeći po ekonomskom institutu Ifo.

Broj potvrđenih zaraza od koronavirusa u Njemačkoj iznosio je 1.455 u srijedu, rastući na ukupnu cifru od 3.717.625, što je povećanje za manje od polovine broja od prije sedmicu dana. Broj preminulih porastao je za 137 na ukupno 90.074, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close