Smetnje

Njemačka tvrdi da Rusija stoji iza niza poremećaja u GPS navigaciji u baltičkoj regiji

''Uporni poremećaji u globalnom navigacijskom satelitskom sustavu vrlo su vjerojatno ruskog porijekla, i zasnovani su na smetnjama u elektromagnetnom spektru'', priopćeno je iz ministarstva obrane Njemačke.
Vijesti / Svijet | 05. 04. 2024. u 17:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je vrlo vjerojatno stajala iza niza poremećaja koji su utjecali na GPS navigaciju u baltičkoj regiji, priopćilo je u četvrtak njemačko ministarstvo obrane, ukazujući na eksklavu Kalinjingrad kao izvor problema.

''Uporni poremećaji u globalnom navigacijskom satelitskom sustavu vrlo su vjerojatno ruskog porijekla, i zasnovani su na smetnjama u elektromagnetnom spektru, uključujući i one koji potiču iz Kalinjingradske oblasti''- kazao je glasnogovornik ministarstva za Reuters, potvrđujući izvještaj novinske web stranice t.-online.

Glasnogovornik je odbio da navede detalje o tome kako je Berlin napravio svoju procjenu ili točnu prirodu poremećaja, navodeći "razloge vojne sigurnosti".

Kalinjingrad je ruska teritorija koja se nalazi između Litvanije i Poljske na obali Baltičkog mora.

Rusko veleposlanstvo u Berlinu odbilo je da komentira to pitanje.

Prošlog je mjeseca vladin izvor kazao Reutersu kako se vjeruje da je Rusija ometala satelitski signal na avionu koji je koristio britanski ministar obrane Grant Shapps, kada je avion letio blizu Kalinjingrada.

Zrakoplovna industrija izrazila je zabrinutost zbog porasta GPS smetnji povezanih sa sukobima u Ukrajini i na Bliskom istoku.

Ometanje GPS signala može biti izvor smetnje za komercijalne avione, ali oni obično mogu navigirati drugim sredstvima.

Kopirati
Drag cursor here to close