Strategija

Njemačka traži radnike diljem svijeta

Kako izvještava javni servis ARD, njemačka vlada razgovore o privlačenju radne snage vodi i s Kolumbijom, Tunisom, Marokom, Egiptom, Indijom, Filipinima i Vijetnamom.
Vijesti / Svijet | 20. 05. 2023. u 18:37 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka se u potrazi za radnom snagom namjerava usredotočiti na zemlje izvan Europe poput Brazila, Meksika i Indonezije, rekao je ministar rada Hubertus Heil za dnevnik Neue Osnabruecker Zeitung u subotu.

"Mi zajedno s predstavnicima gospodarstva radimo na strategiji u zemljama u kojima se na tržištu rada nalazi mnogo više mladih i dobro kvalificiranih radnika nego što to domaća tržišta rada mogu apsorbirati", rekao je ministar rada Hubertus Heil (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) u razgovoru za dnevnik Neue Osnabruecker Zeitung - prenosi agencija Hina.

Win-Win situacija

Heil je rekao kako će se pritom obraćati pažnja na to da se domaćim tržištima rada ne oduzmu potrebni stručnjaci. On je ustvrdio kako se radi o "win-win" situaciji.

"Mi profitiramo, ali profitiraju i zemlje porijekla. Mi ćemo ulagati u stručno osposobljavanje mladih u na licu mjesta, a ljudi koji će doći u Njemačku profitirat će od dobro plaćenog radnog mjesta koje im otvara mogućnost da financiraju obitelji kod kuće", rekao je Heil.

S ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock u lipnju bi Heil trebao otputovati u Brazil kako bi razmotrili mogućnost dolaska većeg broja njegovateljica i njegovatelja koji su prijeko potrebni njemačkom tržištu rada.

Slične sporazume trebale bi sklopiti i s Meksikom te Indonezijom, a Heil je već u veljači boravio u Gani s istim ciljem.

Kako izvještava javni servis ARD, njemačka vlada razgovore o privlačenju radne snage vodi i s Kolumbijom, Tunisom, Marokom, Egiptom, Indijom, Filipinima i Vijetnamom.

Veliki manjak kvalificiranih njegovatelja/njegovateljica 

Osim kvalificirane radne snage na području njege, iz spomenutih zemalja bi trebali stići i ostali radnici potrebni njemačkom tržištu rada.

Kako je priopćio Institut za njemačko gospodarstvo (IW), krajem 2022. je na agencijama za zapošljavanje u Njemačkoj bilo prijavljeno preko 630.000 radnih mjesta koja nije bilo moguće popuniti zbog nedostatka određene radne snage.

Na sto otvorenih radnih mjesta u sektoru strane njege dolazi samo 33 adekvatno kvalificiranih radnika.

Predsjednik Zaklade za zaštitu pacijenata Eugen Brysch istodobno je kritizirao masovni uvoz njegovateljica i njegovatelja te ukazao na to da potencijal za lakše popunjavanje otvorenih radnih mjesta u sektoru njege postoji i sada u Njemačkoj, ali da je potrebno poboljšati uvjete rada kako bi se taj potencijal iskoristio i radna mjesta postala atraktivnija.

"Par stotina njegovateljica iz Brazila neće riješiti ove probleme. Potrebno je poboljšanje uvjeta u ovom sektoru", rekao je Brysch. Upozorio je na to da su se mnogi dosadašnji njegovatelji i njegovateljice prekvalificirali za manje stresna i bolje plaćena zanimanja.

Procjenjuje se da bi privatni sektor strane njege već sad kolabirao bez mnogih radnika iz istočne Europe koji su zaposleni u kućanstvima.

Prosječna godišnja bruto plaća u sektoru njege je oko 40.000 eura.

Kopirati
Drag cursor here to close