Obećanja

Njemačka obećala štititi Baltik, Merkel ide u Ukrajinu

Vijesti / Svijet | 18. 08. 2014. u 19:02 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedjeljak da sankcije Zapada protiv Rusije "moraju ostati na snazi kako bi se pokazalo koliko smo ozbiljni" kada je riječ o ukrajinskoj krizi.

''Ako samo sjedimo i dopustimo da situacija eskalira, to ne bi bila poželjna situacija'', rekla je Merkel nakon razgovora s letonskom premijerkom Laimdotom Straujumom u Rigi, prenosi agencija AFP.

Merkel je svoj letonskoj kolegici prenijela uvjeravanja da baltičke zemlje mogu računati na solidarnost Njemačke te istaknula kako obveza NATO-a da pomogne baltičkim zemljama "nije samo na papiru", već se mora ispuniti u slučaju potrebe.

Njemačka kancelarka je obećala također da će NATO pojačati prisustvo na Istoku, najavila mogućnost održavanja manevara, ali je odbacila ideju o izgradnji novih NATO baza u istočnoj Europi.

Njemačka vlada je obećala i da će od rujna uputiti šest borbenih zrakoplova koje trebaju pojačati nadgledanje baltičkog zračnog prostora.

Inače, njemačka kancelarka će 23. kolovoza posjetiti Ukrajinu, rekao je u ponedjeljak šef ukrajinske diplomacije Pavlo Klimkin, dan nakon susreta u Berlinu sa svojim ruskim, francuskim i njemačkim kolegama.

''Posjeta kancelarke je predviđena uoči ukrajinskog nacionalnog praznika - 24. Kolovoza'', rekao je Klimkin na konferenciji za novinare.

''Ovo će biti vrlo interesantna posjeta'', istaknuo je, javlja agencija AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close