Zatražila razrješenje dužnosti

Zbog rata u Ukrajini, njemačka ministrica obrane podnijela ostavku

''Mjesečni medijski fokus na mene osobno'' nije omogućio pravu javnu raspravu o ulozi oružanih snaga i njemačkoj sigurnosnoj politici, rekla je Lambrecht .
Vijesti / Svijet | 16. 01. 2023. u 11:20 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: DPA / Christine Lambrecht

Njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht objavila je u ponedjeljak da je kancelara Olafa Scholza zatražila da je razriješi dužnosti, što je kulminacija sve snažnije skepticizma u njezine sposobnosti da poboljša spremnost njemačke vojske s obzirom na rat u Ukrajini, navodi agencija Hina.

U Njemačkoj se sve snažnije propitivala kompetencija ministrice Lambrecht kada je riječ o isporukama oružja Ukrajini i novom velikom ulaganju u oružane snage, a posebno su bili kritizirani njezini javni nastupi.

Tako je u novogodišnjoj poruci na Instagramu Lambrecht govorila o ruskoj invaziji na Ukrajinu, a istodobno je u pozadini odzvanjao vatromet i pucale su petarde.

''Mjesečni medijski fokus na mene osobno'' nije omogućio pravu javnu raspravu o ulozi oružanih snaga i njemačkoj sigurnosnoj politici, rekla je Lambrecht .

Zbog toga ''sam zatražila kancelara da me oslobodi dužnosti ministrice obrane'', priopćila je.

''Vrijedan rad vojnika i brojnih motiviranih ljudi mora biti u prvom planu'' pošto Njemačka planira uložiti 100 milijardi eura u modernizaciju svoje vojske nakon rata u Ukrajini, rekla je Lambrecht.

Čak 60 posto ispitanih Nijemaca izjasnilo se da Lambrecht treba podnijeti ostavku prema anketi javne televizije ZDF u petak.

Polovica anketiranih birača koji podržavaju njezinu Socijaldemokratsku stranku (SPD) također su naveli da bi trebala podnijeti ostavku.

Kopirati
Drag cursor here to close