Zajednička izjava

Njemačka, Francuska, SAD, Britanija i Italija solidarne s Izraelom

Zajedno su izrazili “stalnu i jedinstvenu potporu” Izraelu “i nedvosmislenu osudu Hamasa i njegovih užasnih terorističkih djela”.
Vijesti / Svijet | 10. 10. 2023. u 09:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto. EPA / Njemačka, Francuska, SAD, Britanija i Italija solidarne s Izraelom

Njemačka, SAD, Britanija, Francuska i Italija objavile su kasno navečer u ponedjeljak zajedničku izjavu u kojoj potvrđuju svoju solidarnost s Izraelom, nakon terorističkih napada islamističke palestinske organizacije Hamasa.

Zajedno su izrazili “stalnu i jedinstvenu potporu” Izraelu “i nedvosmislenu osudu Hamasa i njegovih užasnih terorističkih djela”. Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da će pet zemalja “osigurati da Izrael može obraniti sebe i svoje građane od gnusnih napada”, napisao je na platformi X, ranije poznatoj kao Twitter.

Scholz i francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarali su telefonom s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, britanskim premijerom Rishijem Sunakom i talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni i ponovili svoju podršku Izraelu, prenosi Hina.

U ponedjeljak je u Hamburgu počela dvodnevna sjednica francusko-njemačke vlade sa Scholzom i Macronom.

U zajedničkoj izjavi pet zemalja kaže se: “Svi mi priznajemo legitimne težnje palestinskog naroda i podržavamo jednake mjere pravde i slobode za Izraelce i Palestince. Ali ne griješite: Hamas ne predstavlja te težnje, i on ne nudi ništa za palestinski narod osim više terora i krvoprolića.”

Petorka bi “podržala Izrael u njegovim naporima da obrani sebe i svoj narod od takvih zločina. Nadalje naglašavamo da ovo nije trenutak da bilo koja strana neprijateljski nastrojena prema Izraelu iskoristi ove napade za traženje prednosti”.

U nadolazećim danima djelovat će ujedinjeno i koordinirano kako bi osigurali da se Izrael može obraniti i na kraju stvoriti uvjete za mirnu i integriranu regiju Bliskog istoka, obećali su.

“Jasno dajemo do znanja da terorističke akcije Hamasa nemaju opravdanja, nemaju legitimiteta i moraju biti univerzalno osuđene”, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close