Sukobi

Hamas prijeti ubijanjem taoca za svaki izraelski napad

U ponovljenim izraelskim napadima na gusto naseljenu Gazu u međuvremenu je poginulo najmanje 687 ljudi, a više od 3800 ih je ozlijeđeno, prema tamošnjem ministarstvu zdravstva.
Vijesti / Svijet | 10. 10. 2023. u 07:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nastavljaju se izraelski napadi na Gazu, najsnažniji dosad, dok Hamas uzvraća raketnim napadima na Tel Aviv i južne gradove. Iz sata u sat raste broj mrtvih, dosad je 1500 poginulih na obje strane. Hamas prijeti da će početi s egzekucijom otetih ako Izrael ne prestane s napadima, a izraelski premijer Netanjahu poručuje da je rat tek počeo.

Hamas prijeti ubijanjem taoca za svaki izraelski napad

Izraelska vojska priopćila je u ponedjeljak navečer da su stotine Hamasovih militanata odvedene u zarobljeništvo, a stotine ih je ubijeno u Pojasu Gaze i duž izraelske granične ograde, dok iz Hamasa prijete da izraelskim napadima na Pojas Gaze odgovoriti ubijanjem taoca.

Militanti više ne ulaze u Izrael iz Gaze, rekao je glasnogovornik izraelske vojske.

Glasnogovornik Hamasa je u međuvremenu zaprijetio da će ta islamistička militantna skupina pogubit jednoga taoca za svaki napad koji izvede Izrael. Militanti Hamasa zarobili su najmanje 150 ljudi i vratili ih u Gazu, uključujući žene, djecu i starce. Osim Izraelaca, vjeruje se da su među zarobljenicima i državljani niza drugih zemalja.

Ranije je militantna skupina ponudila razmjenu za određeni broj otetih starijih Izraelki za oslobađanje 36 zatvorenih Palestinki koje su držane u Izraelu.

Najmanje 900 Izraelaca je ubijeno, a 2600 ranjeno u napadima Hamasa u subotu u najgorem civilnom krvoproliću u povijesti zemlje, prema najnovijem broju izraelskih vlasti. Od tada je prema službenim podacima ispaljeno više od 4500 raketa na Izrael.

U ponovljenim izraelskim napadima na gusto naseljenu Gazu u međuvremenu je poginulo najmanje 687 ljudi, a više od 3800 ih je ozlijeđeno, prema tamošnjem ministarstvu zdravstva.

Biden: U Izraelu ubijeno najmanje 11 američkih državljana

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u ponedjeljak da je u Izraelu, nakon napada islamističke skupine Hamas prošlog vikenda, ubijeno najmanje 11 američkih državljana, prenosi Hina.

Washington vjeruje da vjerojatno ima građana SAD-a i među taocima koje drži Hamas, dodao je u izjavi.

Biden je rekao da SAD surađuje s izraelskim dužnosnicima kako bi dobili više informacija o tome gdje se nalaze američki državljani čija sudbina još nije poznata.

- Za američke državljane koji su trenutno u Izraelu, američko ministarstvo vanjskih poslova osigurava konzularnu pomoć kao i ažurirana sigurnosna upozorenja. Za one koji žele otići, komercijalni letovi i putovanje kopnom još su uvijek dostupni, rekao je, dodajući da bi trebali poduzeti mjere opreza i slijedite upute lokalnih vlasti.

Naoružani pripadnici Hamasa provalili su u subotu preko ograde iz Gaze, ubijajući izraelske vojnike i civile i uzimajući desetke talaca natrag u obalnu enklavu. Izrael je odgovorio najžešćim bombardiranjem Gaze i mogao bi razmišljati o kopnenom napadu na teritorij s kojeg se povukao prije gotovo dva desetljeća nakon 38 godina okupacije.

Biden je rekao da je uputio svoj tim da radi s izraelskim kolegama na svakom aspektu situacije s taocima, uključujući razmjenu obavještajnih podataka i raspoređivanje stručnjaka iz američke vlade.

Policijske uprave diljem SAD-a pojačale su sigurnosne mjere oko mjesta središta židovskog života, dodao je.

Kopirati
Drag cursor here to close