Uz sankcije

Njemačka Europi predlaže reakciju u Ukrajini

Vijesti / Svijet | 29. 01. 2015. u 21:01 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Europska unija bi morala poslati jasnu poruku ako proruski separatisti u istočnoj Ukrajini pokrenu punu vojnu ofanzivu'', izjavio je u četvtak navečer u Bruxellesu šef njemačke diplomacije Frank-Walter Steinmeier nakon zasjedanja ministara vanjskih poslova EU.

"U slučaju poketanja velike vojne ofanzive, na primjer sa širokim napadima na Mariopolj, bila bi potrebna jasna reakcija", izjavio je novinarima Steinmeier, prenio je Reuters.

Naime, Njemačka i njezini partneri u Europskoj uniji isključili su mogućnost vojnog odgovora na sukob, ali su ranije predložili produženje sankcija protiv Rusije.

Tako će europske sankcije Rusiji, koje ističu u ožujku, biti produžene do rujna, odlučili su ministri vanjskih poslova EU. Novim mjerama, uz koje je zatraženo i proširenje popisa osoba koje su pod sankcijama, Grčka bi se mogla suprotstaviti.


Inače, u zaključcima Vijeća za vanjske poslove EU osuđuje se neselektivno granatiranje stambenih zona, posebice u Mariopolju i eskalacija borbi u području Donecka i Luhanska te se navodi kako je Vijeće šokirano brojem žrtava.

Ministri vanjskih poslova Eu navode kako ''primaju na znanje dokaze o kontinuiranoj i sve većoj potpori Rusije separatistima u istočnoj Ukrajini''.

''Vijeće očekuje od Rusije da iskoristi svoj utjecaj i nagovori separatiste da bez odgode zaustave napade i u potpunosti ispune obveze preuzete dogovorom iz Minsk'', navodi se u izjavi europskih ministara vanjskih poslova.

S druje strane SAD je upozoriu Rusiju da razmatraju nove sankcije Moskvi zbog krize u Ukrajini i pozdravile odluku EU o produženju postojećih.

Glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki je rekla kako je dogovor ministara vanjskih poslova EU da produže sankcije Moskvi "samo dodatan znak da su akcije u proteklih nekoliko dana i tjedana apsolutno neprihvatljive i da će biti novih posljedica".

''Potez Bruxellesa proistekao je iz napora na proširivanju sankcija, koji traju već mjesecima", rekla je nazvavši odluku EU "pozitivnim korakom".

Kopirati
Drag cursor here to close