ICJ

Nikaragva tužila Njemačku zbog pomaganja izvršenja genocida u Gazi

Nikaragva je zatražila od Suda da donese privremene mjere "u vezi s njemačkim sudjelovanje u tekućem vjerovatnom genocidu i ozbiljnim kršenjima međunarodnog humanitarnog prava i drugih normi međunarodnog prava''
Vijesti / Svijet | 02. 03. 2024. u 07:31 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nikaragva je u petak podnijela zahtjev protiv Njemačke Međunarodnom sudu pravde (ICJ), optužujući je da je dozvolila genocid u Gazi, javlja Anadolu.

"Nikaragva tvrdi da pružanjem političke, financijske i vojne podrške Izraelu i ukidanjem financija Agenciji Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA), Njemačka pomaže izvršenje genocida i nije uspjela u obavezi da učini sve što je u njenoj moći da spriječi počinjenje genocida", objavio je ICJ u priopćenju.

Nikaragva je zatražila od Suda da donese privremene mjere "u vezi s njemačkim sudjelovanjem u tekućem vjerovatnom genocidu i ozbiljnim kršenjima međunarodnog humanitarnog prava i drugih normi međunarodnog prava u Pojasu Gaze".

Izrael je ubio više od 30.000 ljudi u napadima na Pojas Gaze nakon napada palestinske grupe Hamas 7. listopada 2023. godine.

Krajem 2023. godine Južnoafrička Republika je podnijela tužbu ICJ-u, optužujući Izrael da nije ispunio obaveze prema Konvenciji o genocidu iz 1948. godine.

Sud Ujedinjenih naroda (UN) u privremenoj presudi u siječnju presudio da su tvrdnje Južnoafričke Republike uvjerljive. Naložio je privremene mjere izraelskoj vladi da odustane od genocidnih djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

 

Kopirati
Drag cursor here to close