Koliko je metar dugačak?

Nijemci se pridržavaju mjera zabrane, ali ne baš previše...

I dok se u BiH mjere izolacije provode prilično rigorozno, uz zabranu okupljanja, šetnji parkovima, odlazaka na izlete i slično, čini se kako Nijemci mjere svojih vlasti doživljavaju na drukčiji način.
Vijesti / Svijet | 13. 04. 2020. u 12:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: dpa / Mjere fizičke distance na njemački način

Kao i većina europskih zemalja, tako i Njemačka nastoji krivulju zaraze koronavirusom održati što 'vodoravnijom', kako ne bi došlo do raspada zdravstvenog sustava u slučaju naglog skoka broja teško oboljelih.

Renomirani njemački institut "Robert Koch" javlja kako broj zaraženih proteklih dana pruža određenu nadu da je došlo do svojevrsnog preokreta, odnosno silazne putanje.

Naime, treći dan za redom broj novozaraženih se smanjivao. Trenutačno je koronavirusom inficirano 123.000 ljudi, a u posljednja 24 sata umrlo je 126 osoba, čime se broj umrlih od posljedica koronavirusa popeo na 2.799.

Ono što najviše raduje javnost u njemačkoj je porast broja izliječenih na dnevnoj razini sa 60.200 na 64.300 ljudi. To znači da je na dnevnoj razini više izliječenih nego novozaraženih.

Nijemci se nadaju da će mjere izolacije korak po korak biti ukidane, a kancelarka Angela Merkel zakazala je za srijedu telefonsku konferenciju s pokrajinskim premijerima, s ciljem da se dogovori nova strategija.

Odluke koje će biti donesene na toj za Njemačku važnoj konferenciji ovisit će o pojedinačnim stavovima pokrajinskih vlada, odnosno o pitanju može li se u ovome trenutku zauzeti jedinstven stav.

Merkel je najavila kako će njezine preporuke i stavovi umnogome ovisiti o izvješću znanstveno-istraživačkog centra Leopoldina, pri Nacionalnoj akademiji znanosti, koji je tijekom uskršnjeg vikenda radio analizu stanja s preporukama za daljnje postupanje u borbi protiv pandemije.

Der Spiegel piše kako u preporukama treba očekivati onu o ponovnom otvaranju škola u predstojećim tjednima. Također, preporuka je da se prilikom postupnog otvaranja javnosti, nove mjere ipak ne odnose na stariju populaciju.

Znanstvenici u svojem izvješću predlažu obvezu nošenja zaštitnih maski.

I dok se u BiH mjere izolacije provode prilično rigorozno, uz zabranu okupljanja, šetnji parkovima, odlazaka na izlete i slično, čini se kako Nijemci mjere svojih vlasti doživljavaju na drukčiji način.

Naime, slika snimljena u nedjelju u parku uz obalu rijeke Main, zorno svjedoči da se ljudi izležavaju na travi, te da ih nije baš mali broj izišao uživati u suncu.

Dvije policijske službenice na konjima kontroliraju pridržavaju li se građani zabrane međusobnih kontakata, ali da je rastojanje između svake osobe 1,5 ili 2 metra, teško da se može reći.

Kopirati
Drag cursor here to close