Dug je put pred nama

Merkel: Ima povoda za oprezni optimizam, ali daleko smo od cilja

"Ovaj Uskrs će biti drugačiji od onoga na što smo naučeni. Ja bih rado i uz puno veselja bila ta koja će vam kao prva reći: sve je kao što je bilo prije, možemo dalje. Ali, nažalost, nije tako", rekla je njemačka kancelarka.
Vijesti / Svijet | 09. 04. 2020. u 23:11 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / Njemačka kancelarka Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je nakon sastanka kriznog kabineta u četvrtak kako broj novozaraženih koronavirusom u Njemačkoj daje povoda za oprezni optimizam, ali kako je još prerano govoriti o mjerama za povratak u normalno stanje.

"Najnoviji razvoj broja zaraženih daje povoda za opreznu nadu. Trenutno nema potrebe za pooštrenjem mjera", rekla je Angela Merkel.

Ona je istodobno upozorila da je usprkos tomu još prerano za opuštanje i ukidanje mjera za smanjenje socijalnih kontakata.

"Moramo ostati usredotočeni jer je situacija još uvijek osjetljiva. Možemo lakomislenošću brzo uništiti ono što smo ostvarili. I dalje moramo biti vrlo oprezni", rekla je kancelarka.

Poručila je kako je posebno važno i dalje zadržati mjere opreza, posebice tijekom predstojećih uskrsnih praznika.

"Ovaj Uskrs će biti drugačiji od onoga na što smo naučeni. Ja bih rado i uz puno veselja bila ta koja će vam kao prva reći: sve je kao što je bilo prije, možemo dalje. Ali, nažalost, nije tako", rekla je njemačka kancelarka.

Nekadašnji način života je zasad samo san

Merkel je najavila kako će se sljedećeg tjedna na više razina raspravljati o daljnjim koracima i eventualnom popuštanju mjera ograničenja.

Odlučujući sastanak kancelarke i premijera saveznih pokrajina, na kojem bi se odlučivalo o koracima nakon uskrsnih praznika, koji u Njemačkoj završavaju 19. travnja, bit će održan sljedeće srijede.

Na današnjoj sjednici kriznog kabineta, koji sačinjavaju ministri zaduženi za ključne sektore poput zdravstva, gospodarstva, unutarnjih poslova i obrane, donesena je i odluka o intenziviranju proizvodnje zaštitne medicinske opreme u Njemačkoj.

"Osnovali smo stožer za nabavku u kriznim vremenima. Cilj ovog stožera će biti nabavka maski na globalnom tržištu", rekla je Merkel dodavši da će cilj stožera biti i organiziranje proizvodnje zaštitne medicinske opreme, prije svega maski.

Merkel je izrazila optimizam da će na današnjem sastanku ministara financija članica Europske unije biti postignut dogovor o daljnjim koracima u prevladavanju gospodarskih aspekata pandemije koronavirusa na razini EU.

"Nadam se da ćemo danas dobiti rezultate. To bi bio jako dobar signal, pogotovo ako u obzir uzmemo činjenicu da stajališta nisu toliko udaljena", rekla je Merkel.

Masovna zabava - još tjednima ni čuti!

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn rekao je prije toga na zasebnoj konferenciji za tisak kako je predstojeći produljeni uskrsni vikend odlučujući za pitanje popuštanja mjera borbe protiv koronavirusa.

"Ako preko vikenda ostanemo ustrajni, postupni povratak ka normalnom stanju je vjerojatniji. Ako sada popustimo, povećava se vjerojatnost produljenja mjera ograničenja", rekao je Spahn.

Ministar zdravstva je upozorio kako nakon uskrsnih praznika u svakom slučaju neće biti povratka u potpunu normalu.

"Još ćemo se tjednima i mjesecima morati odreći posjeta festivalima, klubovima ili narodnim slavljima", rekao je Spahn.

On je rekao kako mjere pokazuju uspjeh u borbi protiv koronavirusa, što je vidljivo i iz broja onih koji su se oporavili od zaraze.

"Na 110.000 zaraženih imamo preko 50.000 onih koji su ozdravili", rekao je Spahn.

 

Kopirati
Drag cursor here to close