Ali bez Rusa

Nezavisnu međunarodnu istragu o smrti Navaljnog traže 43 zemlje

''Rusija treba odobriti nezavisnu i transparentnu međunarodnu istragu u okolnosti ove iznenadne smrti'', navele su potpisnice poziva
Vijesti / Svijet | 04. 03. 2024. u 18:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukupno 43 zemlje, uključujući i Sjedinjene Američke Države, Europsku uniju i Veliku Britaniju uputile su u ponedjeljak zajednički apel za provođenje međunarodne istrage o smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u zatvoru u Rusiji, prenosi Al Jazeera Balkans.

''Ogorčeni smo zbog smrti opozicijskog političara Alekseja Navaljnog, za koju su u krajnjem odgovorni (ruski) predsjednik (Vladimir) Putin, i ruske vlasti'', izjavila je veleposlanica EU-a Lotte Knudsen pred Vijećem za ljudska prava u Ženevi, govoreći u ime 43 zemlje, prenosi Beta.

Navaljni (47) koji je bio žestoki kritičar Kremlja, umro je 16. veljače u jednoj od najstrožih ruskih kaznenih kolonija gdje je služio kaznu od 19 godina zatvora.

Ruske vlasti su priopćile da je uzrok njegove smrti i dalje nepoznat, a rezultati istrage će vjerovatno biti dovedeni u pitanje u inostranstvu, piše AP.

Navaljni je sahranjen 1. ožujka na groblju Borisovo u Moskvi.

Njegova smrt pokrenula je val osuda na Zapadu.

''Rusija treba odobriti nezavisnu i transparentnu međunarodnu istragu u okolnosti ove iznenadne smrti'', navele su potpisnice poziva i dodale da ta smrt predstavlja "novi signal rastuće i sistematske represije u Rusiji".

Te zemlje također pozivaju Rusiju da oslobodi političke zatvorenike, novinare, aktiviste za ljudska prava i protivnike rata u Ukrajini.

''Pozivamo Rusku Federaciju da okonča tu klimu nekažnjivosti i stvori okolinu bez opasnosti za političku opoziciju i kritičke glasove'', piše u pozivu.

Kopirati
Drag cursor here to close