Kiša, poplave, intervencije...

Nevrijeme u Zagrebu: Jak vjetar čupao stabla

U svega 25 minuta vatrogasci su jutros zaprimili tri poziva građana.
Vijesti / Svijet | 16. 05. 2023. u 10:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog kiše praćene vjetrom koja ne prestaje padati i zagrebački vatrogasci od sinoć su imali nekoliko intervencija. U svega 25 minuta jutros zaprimili su tri poziva građana.

606 vatrogasaca 

U 8:55 sati stigao je poziv sa Zelengaja o srušenom stablu na prometnici, potom u 9:17 sati da treba ispumpati iz objekta vodu u Ulici Dubrava, a u 9:21 sati uslijedio je novi poziv na tehničku intervenciju da u Martićevoj treba ukloniti stablo s prometnice.

Stablo s kolnika uklanjali su i oko 7 sati ujutro u Žugčićevoj u Novoselcu, a usput su se odazvali oko 8:45 sati na požar javne građevine na Radničkoj, prenosi Jutarnji.hr

Inače, u sanaciji posljedica kišnog nevremena zabilježene su ukupno 192 tehničke intervencije, u kojima je sudjelovalo 606 vatrogasaca s 241 vatrogasnim vozilom.

Foto: Čitatelj/Jutarnji.hr / Jak vjetar čupao stabla u Hrvatskoj

U razdoblju od 14. svibnja otkako je Zadarsku županiju zahvatilo vremensko nevrijeme praćeno obilnom kišom, zabilježene su 64 tehničke intervencije koje su se odnosile na ispumpavanja vode iz objekata i izvlačenje vozila iz vode, a na kojima je sudjelovalo 149 vatrogasca sa 73 vozila.

Foto: Čitatelj/Jutarnji.hr / Jak vjetar čupao stabla u Zagrebu

Najviše intervencija je zabilježeno na lokacijama: Novo Naselje i Grab (Gračac), Obrovac, Benkovac, Lišane Ostrovičke i Turanj.

Na području Obrovca su trenutno angažirana 23 vatrogasca sa 8 vozila iz JVP-a Zadar i Intervencijske vatrogasne postrojbe Zadar te DVD-ovi Obrovac, Jasenice i Žegar. Rade se smjene vatrogasaca koji neprestano izrađuju zečje nasipe te ispumpavaju poplavljene objekte.

Kiša još pada 

Na području Gračaca angažirano je 8 vatrogasaca sa 2 vozila iz JVP-ova Gračac i Pag te DVD-a Pag.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Matej Rudić kazao je kako kiša i dalje jako pada, ali i da je vodostaj Zrmanje pao u odnosu na sinoć.

Pročitajte još

"Vatrogasci stalno rade na ispumpavanju vode u Obrovcu i jedna trećina vode je smanjena u poplavljenoj jezgri. Usporedno s tim radi se i na ispumpavanju poplavljenih podruma. Ukoliko uspijemo smanjiti nivo vode tada ćemo povećati broj vatrogasnih snaga i pumpi"

. Kazao je kako je u Gračacu jedno naselje izgrađeno u depresiji te se tu voda neprestano vraća natrag.

U Šibensko-kninskoj županiji zabilježeno je najviše intervencija na području Knina i Srime, ukupno 22 tehničke intervencije, koje se odnose na ispumpavanja vode, uklanjanje grana s prometnica, izvlačenje osobe iz vozila u vodi i na sanaciju šahtova te izradu zečjih nasipa.

U ovim je intervencijama ukupno sudjelovalo 55 vatrogasaca s 24 vatrogasna vozila.

I na području Splitsko-dalmatinske županije uslijed kišnog nevremena zabilježeno je 8 tehničkih intervencija, a koja se odnose na ispumpavanja objekata i potopljenog broda, odčepljenja oluka, uklanjanje granja i stabla.

Ukupno je angažirano 27 vatrogasca sa 7 vozila, a najviše intervencija je bilo u Splitu, Marini i Supetru.

Kopirati
Drag cursor here to close