VIDEO

Strašno nevrijeme u Srbiji, MUP apelirao na građane

Sektor za izvanredne situacije MUP-a Srbije danas je ponovo apeliralo na građane da se tijekom nevremena pridržavaju mjera, bilo da se nalaze na otvorenom ili zatvorenom prostoru.
Vijesti / Svijet | 22. 07. 2023. u 18:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Olujno nevrijeme pogodilo je veliki dio Srbije – Zlatiborski okrug, Kopaonik, Moravički okrug, Toplički, Rasinski. Izvanredna situacija je na snazi u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Šidu, Rumi, Irigu i Sečnju.

Oblačnost koja je na području Moravičkog okruga uvjetovala jake pljuskove s grmljavinom, lokalnu pojavu grada i olujni vjetar u zoni pljuska širi se i premješta ka Raškoj (Kraljevo i okolina) i jugu Šumadije, javlja RTS.

Grad veličine lješnjaka 

U Kraljevu je nekoliko minuta puhao jak vjetar, a padala je i kiša praćena gradom. Jako olujno nevrijeme praćeno gradom nešto poslije 16 sati pogodilo je teritoriju grada Čačka, a ovoga puta na udaru su bila kablarska sela, ali i sela u podnožju planine Jelice - Ježevica, Viljuša, Vapa, Zablaće, Trnava. Krupan grad nanio je veliku štetu prije svega poljoprivrednim usjevima.

U Leskovcu je padala kiša praćena gradom.

Desetak minuta padao je grad veličine graška i nešto kratko veličine lješnjaka.

Sektor za izvanredne situacije MUP-a Srbije danas je ponovo apeliralo na građane da se tijekom nevremena pridržavaju mjera, bilo da se nalaze na otvorenom ili zatvorenom prostoru.

Sigurnosne mjere 

"Ako se građani nalaze u zatvorenom prostoru za vrijeme oluje, potrebno je da osiguraju sve objekte koji mogu da odlete usijled jakog vjetra ili obilne kiše i izazovu materijalnu štetu ili povrede građane", navodi se u priopćenju.

Ako se građani tijekom nevremena nađu na otvorenom, potrebno je da se sklone od bilo kakvih visokih struktura.

"Važno je izbjegavati visoke konstrukcije, visoko drveće, ograde, telefonske kablove i električne vodove. Potrebno je pronaći zaklon u zgradi ili u automobilu, a ako to nije moguće, sjesti na zemlju i izbjegavati stajanje u blizini zgrada ili automobila u koje se ne može ući kao u zaklon", navode iz MUP-a.

Ako se građani nađu u šumi, zaštitu trebaju potražiti ispod grana niskog drveća, a nikako ispod visokog na otvorenom prostoru.

Kopirati
Drag cursor here to close