Španjolska

Nevjerojatno krijumčarenje: Zapiljena kokain vrijednog više od 250 milijuna dolara

Vlasti su privele 13 osoba koje su navodno bile uključene u operacije krijumčarenja droge
Vijesti / Svijet | 29. 06. 2023. u 19:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Španjolska policija priopćila e u četvrtak da je zaplijenila kokain u vrijednosti od 233 milijuna eura (254 milijuna dolara) u sklopu operacije protiv droge u kojoj je uhićeno 13 osoba, javlja Anadolu.

Ukupno je otkriveno 6,5 tona kokaina sakrivenog u kućama i skladištima u Andaluziji.

"Policija je zaplijenila i oko 1,5 milijuna eura u gotovini, razna vozila i vrijedne satove", navodi se u priopćenju.

Policija je kriminalnu organizaciju, na čijem je čelu bio jedan od glavnih dilera droge u Španjolske, prvi put otkrila u listopadu prošle godine.

Ogromne sume novca zarađene u trgovini drogom navodno su se prale kroz posao koji je bio posvećen kupovini i prodaji smrznute ribe. Ali novac je napravljen kupovinom velikih količina kokaina iz Južne Amerike i uvozom u Španjolsku pomorskim brodovima.

Policija kaže da je modus operandi uključivao krijumčarenje kokaina u pošiljkama banana koje su stizale iz Kolumbije i Ekvadora u španjolsku luku Algeciras. Banda je nastojala i da isplati španjolske lučke vlasti.

Pošiljke banana su postale jedna od najpopularnijih metoda za trgovce drogom posljednjih godina. Ovaj trend, između ostalog je otkrila policija u Portugalu, Velikoj Britaniji, Španjolskoj i Belgiji.

Prošle godine oko 100 milijuna dolara vrijednog kokaina slučajno je isporučeno u supermarkete u Češkoj.

Kopirati
Drag cursor here to close