Ne staju

Netanyahu: Rat u Gazi daleko od kraja

Izraelski premijer je istakno da će vojni pritisak doprinijeti u oslobađanju zarobljenika koje Hamas drži u Pojasu Gaze
Vijesti / Svijet | 25. 12. 2023. u 18:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u ponedjeljak da je rat u Pojasu Gaze “daleko od kraja”, prenosi Anadolu.

"Ne stajemo. Nastavljamo da se borimo. Narednih dana ćemo intenzivirati borbe, a borbe će trajati dugo i nisu blizu kraja", rekao je Netanyahu tijekom sastanka s zastupnicima iz njegove desničarske stranke Likud.

Izraelski premijer je istaknuoo da će vojni pritisak doprinijeti u oslobađanju zarobljenika koje Hamas drži u Pojasu Gaze.

"Do sada ne bismo uspjeli osloboditi više od 100 talaca bez vojnog pritiska", rekao je Netanyahu tijekom posebne parlamentarne sjednice kojoj su prisustvovale obitelji zarobljenika.

"Treba nam vremena", dodao je Netanyahu, kojeg su srodnici zarobljenika nekoliko puta prekidali i pozivali da radi "odmah" na njihovom oslobađanju.

 

Ubijeni u ratu

Prema izraelskim medijima, palestinske grupe drže skoro 130 zarobljenika u Pojasu Gaze.

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim napadima na Pojas Gaze porastao je na 20.674, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo zdravlja na palestinskoj teritoriji, prenosi Anadolu.

Glasnogovornik ministarstva Ashraf al-Qudra je također rekao da je u napadima ozlijeđeno 54.536 ljudi.

Iz Ministarstva zdravlja u Gazi navode da je u izraelskim napadima u posljednja 24 sata ubijeno 250 Palestinaca.

Izrael je počeo izvoditi napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. listopada.

Suđenje Netanyahuu 

Inače, očekuje se da će se suđenje izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu očekuje se da će se nastaviti u veljači, priopćio je u ponedjeljak najviši izraelski sud, prenosi Anadolu.

"Suđenje Netanyahuu po optužbama za mito, prevaru i povredu povjerenja nastavit će se od veljače", navodi se u priopćenju Visokog suda pravde, prenio je "Jerusalem Post".

Suđenje je trebalo da se nastavi u listopadu, ali je zaustavljeno nakon prekograničnog napada Hamasa 7. listopada kada je Izrael pokrenuo vojnu ofanzivu odmazde na Pojas Gaze u kojoj je ubijeno najmanje 20.674 Palestinca, uglavnom žena i djece, a ranjeno 54.536.

Sud je prihvatio zahtjev obrane da se saslušanja održavaju samo dva puta tjedno, navodeći kao razlog nedostatak mogućnosti premijera da se pripremi za svjedočenja novih ključnih svjedoka u jeku rata u Gazi.

Netanyahu je u studenom 2019. godine optužen za prevaru, kršenje povjerenja i mito u tri odvojena slučaja. On negira da je bilo šta protuzakonito uradio.

Izraelski napadi ostavili su Pojas Gaze u ruševinama s polovinom stambenog fonda oštećenim ili uništenim, a oko dva milijuna ljudi raseljeno je unutar gusto naseljene palestinske enklave uz nestašicu hrane i čiste vode.

Vjeruje se da je oko 1.200 Izraelaca ubijeno u napadu Hamasa.

Kopirati
Drag cursor here to close