Izraelci na izborima

Netanyahu na putu prema petom mandatu

Zadnje istraživanje javnog mnijenja objavljeno četiri dana prije parlamentarnih izbora pokazalo je da bi i Netanyahuova stranka Likud i Plavo-bijeli mogli osvojiti po tridesetak mandata u izraelskom parlamentu, Knessetu.
Vijesti / Svijet | 09. 04. 2019. u 08:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izraelci su u utorak počeli izlaziti na birališta na kojima bi konzervativni premijer Benjamin Netanyahu mogao osvojiti rekordni peti mandat u slučaju da ga ne pobijedi bivši general koji je obećao očisititi vlast od korupcije i društvenu koheziju u zemlju razjedinjenoj politikom podjele koja je zaoštrila odnose vjerskog i sekularnog, lijevog i des

Birališta su otvorena u 7 sati ujutro i zatvaraju se u 22 sata no pobjednik možda neće biti poznat odmah.

Do sada nikad nijedna stranka nije na izborima osvojila većinu u parlamentu od 120 mjesta što znači da će slijedtii možda i tjedni pregovora o koalaciji.

Netanyahu je vodio desničarsku predizbornu kampanju oštru prema Palestincima a u prvi plan stavljao je vanjskopolitičke uspjehe koji su rezultat njegova bliskog odnosa s administracijom američkog predsjednika Donalda Trumpa, javlja Hina.

Izraelski premijer s ukupno 13 godina staža na dužnosti tvrdio je u kampanji da je jedino s njim Izrael siguran.

Netanyahu je svoj nedodirljivi status izgradio ne dajući nijednom političaru da uz njega presnažno zasja, pa je tako, primjerice, u posljednjem mandatu sebi prisvojio i resore vanjskih poslova i obrane.

Njegova popularnost načeta je nizom korupcijskih afera koje se posljednjih godina vežu uz njegovo ime i izbornu mu pobjedu ozbiiljno ugrožava savez centrističkih stranaka Plavo-bijeli Bennyja Gantza, bivšeg načelnika izraelskog glavnog stožera, i popularnog zastupnika Yaira Lapida.

Zbog pojave omiljenog bivšeg šefa vojske na političkoj sceni, uz niz Netanyahuovih korupcijskih skandala, ovogodišnji izbori pokazuju se kao najteži izazov za premijera u posljednjih nekoliko godina.

Zadnje istraživanje javnog mnijenja objavljeno četiri dana prije parlamentarnih izbora pokazalo je da bi i Netanyahuova stranka Likud i Plavo-bijeli mogli osvojiti po tridesetak mandata u izraelskom parlamentu, Knessetu.

Netanyahu, međutim, ima nešto veći koalicijski potencijal pošto bi grupacija konzervativnih desničarskih stranka mogla dobiti više mandata od onih koje bi mogle podržati Gantza i Lapida.

Kopirati
Drag cursor here to close