Zabrinutost Amerike

Netanyahu bi mogao iskoristiti sukob s Hezbollahom da zadrži vlast?

"Washington Post" je citirao procjenu američke Obrambene obavještajne agencije, sugerirajući da će se Izrael suočiti s izazovima u ratu protiv libanske grupe Hezbollah, posebno nakon smanjenja snaga tijekom sukoba u Gazi
Vijesti / Svijet | 08. 01. 2024. u 07:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Američke Države su zabrinute da bi izraelski premijer Benjamin Netanyahu mogao iskoristiti libanski front kako bi osigurao svoj politički opstanak, citirao je "Washington Post" u nedjelju visokopozicionirane američke zvaničnike, prenosi Anadolu. 

"Washington Post" je citirao procjenu američke Odbrambene obavještajne agencije, sugerišući da će se Izrael suočiti s izazovima u ratu protiv libanske grupe Hezbollah, posebno nakon smanjenja snaga tokom sukoba u Gazi.

U izvještaju su istaknute mogućnosti Hezbollaha, navodeći da grupa posjeduje "dobro obučene borce i desetine hiljada projektila".

Američka procjena je pokazala da Hezbollah teži da "izbjegne veliki sukob", navodi se u izvještaju.

Američki državni sekretar Antony Blinken sutra će posjetiti Izrael, gdje će razgovarati o "konkretnim koracima za sprečavanje eskalacije", dodao je "Washington Post".

Napetost se rasplamsala duž granice između Libana i Izraela u jeku povremenih razmjena vatre između izraelskih snaga i Hezbollaha.

Do napetosti je došlo u jeku izraelske vojne ofanzive na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra.

Najmanje 22.835 Palestinaca je ubijeno, a 58.416 ranjeno, prema zdravstvenim vlastima Gaze, dok se vjeruje da je skoro 1.200 Izraelaca ubijeno u napadu Hamasa.

Kopirati
Drag cursor here to close