UN

Netanyahu: Hamas je ISIS a ISIS je Hamas

Vijesti / Svijet | 29. 09. 2014. u 19:40 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu usporedio je nedavnu kampanju bombardiranja Pojasa Gaze koju je provodila njegova zemlja s američkim zračnim udarima protiv militanata u Iraku i u Siriji, rekavši da Hamas i Islamska država dijele isti cilj dominacije u svijetu.

Obraćajući se Generalnoj skupštini UN-a u ponedjeljak, Netanyahu je optužio Hamas da je počinio "istinske ratne zločine" u Pojasu Gaze koristeći civile kao živi štit. To je bila ljutita reakcija na govor palestinskog čelnika Mahmuda Abasa u UN-u prošlog tjedna u kome je optužio Izrael da je počinio "genocidni rat" u pojasu Gaze, prenosi AP.

Netanyahu je ukorio svjetske čelnike koji su osudili Izrael zbog njegovog rata s Hamasom, dok je pohvalio američkog predsjednika Baracka Obamu zbog napada na militante Islamske države i druge ekstremiste u Siriji i Iraku.

Oni "očigledno ne shvaćaju da su ISIS i Hamas grane istog otrovnog stabla", izjavio je izraelski premijer, nazivajući Islamsku državu jednim od njenih akronima.

Netanyahu je izjavio da čelnici ISIS-a i Hamasa dijele isti cilj nametanja militantnog islama u svijetu.

''Hamasov kratkoročni cilj je da uništi Izrael, ali on ima i širi cilj. Kada govorimo o krajnjim ciljevima, Hamas je ISIS a ISIS je Hamas'' izjavio je izraelski premijer.

Palestinci optužili Netanyahua za govor mržnje

Dužnosnica Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Hanan Ašraui optužila je Benjamina Netanyahua za ''grubu manipulaciju činjenica'' tijekom govora u UN-u kad je usporedio palestinski pokret Hamas s Islamskom državom i Iranom.

''Tim govorom je Netanyahu pokušao prevariti publiku upotrebom govora mržnje, klevetama i izgovorima'', rekla je Hnan Ašraui.

Ocijenila je i da je Netanyahu izgubio smisao za stvarnost kad je odbio priznati okupaciju, masakre i ratne zločine, dok su palestinski diplomati pokrenuli diplomatsku kampanju u UN-u kako bi ishodili rezoluciju kojom se nalaže završetak izraelske okupacije i uspostava države Palestine u granicama iz 1967.

Netanyahu tjednima pokušava izjednačiti ekstremističku organizaciju Islamsku državu, koja hara Irakom i Sirijom, i palestinski pokret Hamas, koji je na vlasti u Pojasu Gaze, kao različite ogranke ''istog otrovnog stabla'', kako bi opravdao ljetnu ofenzivu na palestinsku enklavu.

Nukelarni Iran veća prijetnja od ISIS-a

''Nuklearno naoružani Iran predstavljao bi daleko veću prijetnju od militanata Islamske države koji su zauzeli velike površine Sirije i Iraka'', izjavio je u ponedjeljak izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

''Da ne griješimo, ISIS (Islamska država) mora biti poražen. Poraz ISIS-a i ostavljanje Irana na pragu da postane nuklearna sila isto je, međutim, kao dobiti bitku i izgubiti rat'' poručio je Netanyahu Generalnoj skupštini UN-a, prenosi Reuters.

''Iranski nuklearni vojni kapaciteti moraju se u potpunosti onesposobiti'' kazao je on, dodajući da nedavna "ofanziva šarma" Teherana ima za cilj ukidanje međunarodnih sankcija i "uklanjanje prepreka na iranskom putu ka bombi".

Kopirati
Drag cursor here to close