Uvjeti

Nema u EU bez priznanja Kosova

Međunarodna zajednica, Njemačka, EU vrše ogroman pritisak na Prištinu da otvori razgovor o Zajednici srpskih općina (ZSO), ali nije dobar put uvjetovati…
Vijesti / Svijet | 19. 01. 2023. u 14:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posebni izaslanik Njemačke za zapadni Balkan Manuel Sarrazin kazao je danas da Srbija ne može postati članica Europske unije bez priznanja Kosova te da je stajalište Njemačke o tom uvijek bilo jasno.

"Mi iz Njemačke smo uvijek imali vrlo jasno stajalište o ovom pitanju, pred kraj procesa normalizacije odnosa, kada Srbija odluči da uđe u EU, priznanje Kosova će biti dio procesa", rekao je Sarrazin.

Pred Srbijom teška vremena

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica, Njemačka, EU vrše ogroman pritisak na Prištinu da otvori razgovor o Zajednici srpskih općina (ZSO), ali nije dobar put uvjetovati povratak u institucije formiranjem te zajednice, prenosi Nova RS.

Sarrazin je to kazao uoči posjeta posebnog izaslanika EU-a za dijalog Miroslava Lajčaka Kosovu, a potom i Srbiji, a u sklopu priprema za sastanak u Bruxellesu između predstavnika Beograda i Prištine.

Srpski predsjednik Aleksandar Vućič u srijedu je najavio da će u petak imati razgovore s međunarodnim predstavnicima kako i predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država i Lajčakom, te dodao da su, imajući u vidu razgovor s posebnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom u Davosu, pred Srbijom teška vremena.

Komentirajući rezoluciju EP o usuglašavanju vanjske politike Srbije s EU, srpski predsjednik Vučić je kazao da je rezolucija licemjerna te da se u njoj ističe da je neovisnost Kosova nepovratna, a članice EU koje nisu priznale Kosovo pozivaju se da to učine.

Težak razgovor

"Očekujem težak razgovor, tijekom vikenda kada mi obavimo konsultacije – predstavnici Vlade i ja, onda ćemo se najkasnije u ponedjeljak obratiti javnosti s novim mjerama te kazati što se od Srbije traži, očekuje u vezi Kosova, a i po pitanju sankcija Rusiji", kazao je Vučić.

Prema njegovim riječima, u rezoluciji se osuđuje secesionistička retorika u BiH, pozivaju se svi da usvoje sankcije protiv onih koji podržavaju secesionističke težnje.

Vučić je izjavio da bi dogovor s Prištinom mogao biti sklopljen i prekosutra, a ne kako tvrdi premijer Kosova Albin Kurti u idućim mjesecima, kada bi Kurti odustao od secesionističkih namjera.

Zapovjednik KFOR-a na Kosovu Angel Michele Ristuccia kazao je danas da sigurnosna situacija na Kosovu  općenito mirna, ali je nepredvidiva i nestabilna.

Tablice

U Bruxellesu je danas glasnogovornik Europske unije (EU) Peter Stano kazao kako Beograd nije prekršio dogovor s Prištinom o registarskim tablicama, jer se obnavljanje osiguranja i tehničkih pregleda vozila s KM registracijama ne smatra izdavanjem novih tablica.

Kako prenosi RTS, Stano je zatražio da svi poštuju sporazum i usredotoče se na normalizaciju odnosa te da se tumačenje dogovorenog treba odvijati u okviru dijaloga, a ne kroz jednostrane akcije na terenu koje mogu dodatno destabilizirati već osjetljivu situaciju.

Posebni izaslanik EU-a za dijalog Miroslav Lajčak 20. siječnja te američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar trebao bi posjetiti Kosovo, a potom i Srbiju, a u sklopu priprema za sastanak u Bruxellesu između predstavnika Beograda i Prištine.

Dvojica izaslanika u Bruxellesu su nekoliko puta rekli da se zajednički angažman EU-a i SAD-a pokazao korisnim u uvjeravanju strana da smanje napetosti.

Tijekom sastanaka koje će Escobar i Lajčak imati u Prištini i Beogradu, glavni fokus bit će prijedlog temeljnog sporazuma te organiziranje sastanaka o dijalogu na visokoj razini, kako bi se postigli dogovor o ovom prijedlogu, doznaje Radio Slobodna Europa.

Kopirati
Drag cursor here to close