"Pederi, lezbe, ovo nije Srbija!"

Navijaču zbog napada motiviranog spolnom diskriminacijom 30.000 kuna kazne

Navijač Dinama Kristijan Bilonić skupo bi mogao platiti svoje, kako je rečeno na sudu, "nepromišljeno" nasilničko ponašanje pod utjecajem alkohola
Vijesti / Svijet | 16. 06. 2019. u 11:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dinamovac mora platiti 30.000 kuna jer je nokautirao djevojku i vikao: "Pederi, lezbe, ovo nije Srbija!", prenijela je Hina, pozivajući se na nedavnu nepravomoćnu presudu zagrebačkog suda zbog spolne diskriminacije.

Navijač Dinama Kristijan Bilonić skupo bi mogao platiti svoje, kako je rečeno na sudu, "nepromišljeno" nasilničko ponašanje pod utjecajem alkohola, kad je u svibnju 2016. nasrnuo na djevojku. Općinski građanski sud u Zagrebu je žrtvi (inače lezbijskoj aktivistici) napada motiviranog spolnom diskriminacijom (nepravomoćno) dosudio traženih 29.210 kuna odštete i to sa zateznim kamatama od 14. rujna 2017. te troškove postupka od 9332 kuna.

Ističu da bi i žrtve napada u Supetru na Braču, osobito vatrogasac kojem su polomili nos, mogle tražiti odštetu od zasad trojice uhićenih koji su bili motivirani mržnjom prema Srbima.

Prema obrazloženju presude u zagrebačkom slučaju, čim je tužiteljica uspjela na “prvi pogled” dokazati diskriminatorni slučaj, teret dokazivanja da diskriminacije nije bilo je na tuženiku, ali protudokazi nisu nuđeni, navodi dnevnik.

Djevojka je s prijateljicama nakon koncerta bila ispred fast fooda u Savskoj cesti kad su dvojica mladića koja su uzvikivali "Dinamo, Zagreb" sjela za susjedni stol. Jedan od njih počeo je hraniti njezina psa, a kad ga je zamolila da to ne čini, u lice joj je bacio krumpirić, a onda i sendvič. Zatim joj je prišao i šakom je udario s lijeve čeone strane tako da su joj odletjele i polomile se naočale, dok je ona pala. Iako su se ispriječile njezine prijateljice pa su i same primile udarce, kad se podigla, udario ju je šakom u nos. Sve vrijeme vikao je: "Pederi, lezbe, van iz Zagreba, ovo nije Srbija, van iz Hrvatske".

Napadač je bio prekršajno i kazneno prijavljen, ali odvjetnice Ana Bandalo i Natalija Labavić inzistirale su na “stopiranju” prekršajnog postupka kako ne bi došlo do primjene pravila o nedopustivosti suđenja “dvaput o istom” pa je u kaznenom postupku osuđen na sedam mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine.

"S tim da mu je suđeno za nasilničko ponašanje dok smo mu u ovom postupku, zasad nepravomoćno, dokazali i element mržnje, odnosno utvrđena je povreda ugleda, časti i dostojanstva temeljem spolne diskriminacije", ističe odvjetnica Bandalo značaj presude.

Tuženom nije sporno što mora snositi posljedice, ali inzistira da je odšteta prevelika. Spoznaja da nasilje ima svoju, i to visoku cijenu, mogla bi biti dodatan motiv nasilnicima da razmisle o svom ponašanju.

Kopirati
Drag cursor here to close