Bruxelles

NATO spreman odgovoriti na bilo kakvu prijetnju bilo kojoj svojoj članici

''Uz tešku zimu koja je pred nama, važno je da Sjeverna Amerika i Europa nastave ujedinjeno podržavati Ukrajinu i braniti naše ljude'' - rekao je on.
Vijesti / Svijet | 11. 10. 2022. u 18:43 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg izjavio je danas u Bruxellesu, govoreći o prijetnjama nuklearnim ratom, kako je NATO spreman odgovoriti na bilo kakvu prijetnju ili napad protiv bilo koje svoje članice te da zbog toga i djeluje, javlja izvještač Fene iz Bruxellesa.

''Ovo je bilo bitno prije invazije na Ukrajinu i bit će još važnije nakon. Posebno nakon prijetnji nuklearnim oružjem predsjednika Putina i Rusije. Ovakva nuklearna retorika, odnosno prijetnje, opasna je i nepromišljena. Rusija zna da u nuklearnom ratu nema pobjednika i da se on ne smije pokrenuti. Mi smo Rusiji jasno dali do znanja da će trpjeti teške posljedice ako budu upotrijebili nuklearno oružje na bilo koji način, uključujući upotrebu nuklearnog oružja male snage u Ukrajini''- poručio je Stoltenberg, uoči dvodnevnog sastanka ministara obrane zemalja članica NATO-a koji se sastaju u srijedu i četvrtak u Bruxellesu.

Dodatne mjere

On je naglasio da se osiguravanjem kredibilne obrane smanjuje rizik od eskalacije te je stoga važno da se od 2014. implementira najveće jačanje kolektivne obrane od Hladnog rata, tako da su, kazao je, bili spremni kada je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u veljači.

''Od tada smo poduzeli dodatne mjere, povećali naše prisustvo u istočnom krilu naše Alijanse, aktivirali smo naše odbrambene mehanizme onog jutra kada je pokrenuta invazija, i donijeli smo odluke od sredine juna na jačanju kolektivne odbrane. Svrha ovoga je da se spriječi rat, očuva mir, uključujući sprečavanje upotrebe nuklearnog oružja'' - podvukao je glavni tajnik NATO-a.

Dva dana nakon ruskih raketnih napada na Ukrajinu, Stoltenberg je danas poručio kako je Putin započeo rat invazijom na Ukrajinu, te da je na ruskom predsjedniku da okonča sukob povlačenjem trupa.

Teška zima pred nama

''Dok Rusija sve više pribjegava užasnim i neselektivnim napadima na civile i kritičnu infrastrukturu, predsjednik Putin ne uspijeva u Ukrajini. Uz tešku zimu koja je pred nama, važno je da Sjeverna Amerika i Europa nastave ujedinjeno podržavati Ukrajinu i braniti naše ljude'' - rekao je on.

Inače, danas je trebao biti održan i online sastanak čelnika Grupe sedam zemalja (G7) s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, a nakon što je Zelenski razgovarao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom o povećanju pritiska na Rusiju, kao i pomoći Kijevu.

Video: Stoltenberg: NATO spreman odgovoriti na bilo kakvu prijetnju bilo kojoj svojoj članici

Sastanak ministara obrane članica Sjevernoatlantskog saveza (NATO) održat će se u srijedu i četvrtak u sjedištu NATO-a u Bruxellesu, dok će glavne teme biti rat u Ukrajini i potpora NATO saveza, jačanje zajedničkog položaja, kao i zaštita zajedničke infrastrukture, s posebnim osvrtom na oštećenja plinovoda, ali i NATO angažman na Kosovu, odnosno na zapadnom Balkanu.

U okviru toga, bit će održan sastanak Kontakt skupine za obranu Ukrajine, sastanak NATO skupine za nuklearno planiranje, kao i sastanak na kojega su pozvani predstavnici Finske i Švedske te visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Europske komisije Josep Borrell.

Kopirati
Drag cursor here to close