Oči uprte na bjelorusku granicu

Objavljeni zahtjevi, traju pregovori na bjeloruskoj granici

Ukrajina zahtijeva trenutačni prekid vatre i povlačenje ruskih trupa, javlja novinar AFP-a.
Vijesti / Svijet | 28. 02. 2022. u 12:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinsko izaslanstvo stiglo je ujutro na mjesto pregovora s Rusijom kako bi zatražilo "trenutni" prekid vatre i povlačenje ruskih vojnika, priopćilo je ukrajinsko predsjedništvo.

"Ukrajinsko izaslanstvo stiglo je u ukrajinsko-bjelorusko pogranično područje kako bi sudjelovalo u pregovorima", navodi predsjedništvo.

Bjeloruski ministar vanjskih poslova Vladimir Makei obratio se na početku pregovora ruskoj i ukrajinskoj delegaciji. Poželio im je dobrodošlicu i rekao da se trebaju osjećati potpuno sigurnima.

"Dragi prijatelji, predsjednik Bjelorusije me je zamolio da vam poželim dobrodošlicu i da osiguram sve za vaš rad, kako je dogovoreno s predsjednikom Zelenskim i predsjednikom Putinom. Ovdje se možete osjećati potpuno sigurno. To je naša sveta dužnost", rekao je Makei, prenosi CNN.

"Predsjednik Lukašenko se iskreno nada da će tijekom današnjih razgovora biti moguće pronaći rješenja za sva pitanja ove krize. Svi Bjelorusi se mole za ovo. Svi prijedlozi, u smislu organizacije današnjeg sastanka, bit će razmotreni i apsolutno ispunjeni", kazao je.

"Radujemo se rezultatima", dodao je.

"Ključno pitanje je trenutni prekid vatre i povlačenje vojnika s ukrajinskog teritorija", stoji u priopćenju.

U izaslanstvu su, među ostalima, ministar obrane Oleksij Reznikov i predsjednikov savjetnik Mihajlo Podoljak.

Petog dana svoje ofenzive Moskva je rekla da želi postići "sporazum" s Kijevom tijekom razgovora u ponedjeljak, dok se čini da ofenziva nailazi na veći otpor nego što se očekivalo.

"Svakog sata dok se sukob odugovlači, ukrajinski građani i vojnici ginu. Složili smo se da trebamo postići sporazum, ali to mora biti u interesu obiju strana", rekao je ruski pregovarač i savjetnik Kremlja Vladimir Medinski.

Podsjetimo, razgovori između Rusije i Ukrajine u blizini granice počeli su u 10 sati po hrvatskom vremenu, izvijestila je ruska državna novinska agencija TASS.

Kopirati
Drag cursor here to close