Stiže i kiša

Nastavljena potraga za žrtvama i nestalima u požarima u Kaliforniji

U vatrenoj stihiji poginulo je najmanje 76 osoba, a broj nestalih porastao je na 1.276, uprkos tome što su lokalne vlasti uspjele locirati stotine ljudi, koje su napustile domove kada je požar zahvatio planinski grad Paradi
Vijesti / Svijet | 19. 11. 2018. u 09:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Kaliforniji je nastavljena potraga za žrtvama i nestalima u najgorim požarima u povijesti te savezne države, dok meteorolozi najavljuju kišu. 

Kako prenosi Glas Amerike, u vatrenoj stihiji poginulo je najmanje 76 osoba, a broj nestalih porastao je na 1.276, uprkos tome što su lokalne vlasti uspjele locirati stotine ljudi, koje su napustile domove kada je požar zahvatio planinski grad Paradise 

Nacionalna meteorološka služba priopćila je da će do 10 centimetara kiše pasti od utorka večer do petka u podnožju planinskog vijenca Sierra, uključujući i u Paradise koji je razoren u požaru. 

Očekuje se da će kiša padati i u San Francisku, što bi pomoglo da se zrak raščisti od nezdravog nivoa dima. Požar je udaljen 280 kilometara od tog grada. 

Vlasti očekuju da će padavine pomoći vatrogascima, ali i upozoravaju da postoji mogućnost formiranja opasnih klizišta u područjima gdje je izgorjela sva vegetacija. 

Pogođeno područje u subotu je obišao i predsjednik Donald Trump koji je rekao da "niko nije mogao ni pomisliti da će se tako nešto dogoditi". 

Trump, koji je bio u pratnji guvernera Kalifornije Jerry Browna i novoizabranog guvernera Gavina Newsomea, rekao je da federalna vlada radi sve što je potrebno, uključujući pružanje pomoći spasilačkim i ekipama hitne pomoći. 

Predsjednik SAD rekao je da je loše upravljanje šumama doprinijelo izbijanju požara i dodao da je o tom problemu razgovarao sa Brownom i Newsomeom.

Kopirati
Drag cursor here to close