Mirno, ali napeto

Napeto na Kosovu: Barnjak i Jarinje blokirani, škole na sjeveru zatvorene

Srbi na sjeveru Kosova prosvjeduju zbog uhićenja bivšeg pripadnika Kosovske policije Dejana Pantića.
Vijesti / Svijet | 12. 12. 2022. u 09:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Noć na jugu Kosova protekla je mirno, ali su na sjeveru i dalje blokade, a preko administrativnih prijelaza Brnjak i Jarinje ne može se proći, javlja Radiotelevizija Srbije.

"Relativno je mirno, ali situacija je napeta do točke usijanja zbog premijera Kosova Albina Kurtija, koji hoće da se obračuna sa srpskim narodom na Kosovu", rekao je u ponedjeljak ujutro direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković.

Podsjetio je da Srbi na sjeveru Kosova prosvjeduju zbog uhićenja bivšeg pripadnika Kosovske policije Dejana Pantića.

"Uhićen je nevin čovjek, koji je zatvoren tko zna gdje, bez razloga", dodao je.

Zbog događaja na sjeveru Kosova, predsjednik Srpske liste Goran Rakić je priopćio da je formiran Krizni stožer koji će izvješćivati o situaciji na terenu. Osnovne i srednje škole od danas neće raditi.

Nakon sjednice Svijeća sigurnosti UN-a održanoj u nedjelju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je Srbe na sjeveru Kosova da ne nasjedaju na "provokacije" i da poštuju Kfor i Euleks.

Vučić kaže da će tražiti povratak vojske na Kosovo

Najviše komentara oko situacije na Kosovu izazvala je jučerašnja najava srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da će Srbija uputiti zahtjev KFOR-u za povratak vojske na Kosovo. Analitičari ocjenjuju da je takav razvoj situacije malo vjerojatan i smatraju da bi se predsjednik Srbije trebao baviti "ozbiljnom politikom".

Ovo nije prvi put da srpski lideri najavljuju da će tražiti povratak vojske na Kosovo. Isto je 2003. tražio i ubijeni premijer Zoran Đinđić, čiji je zahtjev odbijen.

Vučić je sam predvidio da će i njegov zahtjev biti odbijen. Pitanje koje se nameće je: Zašto onda Srbija uopće povlači takav potez?

Ambasade SAD-a u Beogradu i Prištini traže hitno uklanjanje barikada

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i Prištini u zajedničkom priopćenju zatražile su hitno uklanjanje blokada na putevima na sjeveru i "prestanak zastrašivanja i prijetnji nasiljem".

"Oni koji su podigli ilegalne blokade trebaju ih odmah ukloniti. Očekujemo da se prestane s prijetnjama nasiljem i sa zastrašivanjem", navodi se u zajedničkom priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close