Hrvatska

MUP nabavlja sustav za prepoznavanje lica

Ovo je prvi put da MUP nabavlja tehničku opremu koja se temelji na biometrijskoj softverskoj aplikaciji koja može identificirati osobu usporedbom i analizom uzoraka na temelju kontura lica, navodi dnevnik.
Vijesti / Svijet | 13. 01. 2020. u 10:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u tajnosti nabavlja sustav za prepoznavanje lica vrijedan 2,8 milijuna kuna bez PDV-a, no o kakvom je sustavu riječ u MUP-u odbijaju kazati, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Na upit dnevnika odgovorili su da je "Ministarstvo unutarnjih poslova u listopadu prošle godine pokrenulo postupak nabave koji je, iz razumljivih (operativnih) razloga, klasificiran oznakom tajnosti" zbog čega nisu u mogućnosti odgovoriti. Iako se u javnosti nagađalo daje riječ o novim sofisticiranim kamerama, Jutarnji list neslužbeno saznaje da MUP kupuje softver za prepoznavanje lica.

Ovo je prvi put da MUP nabavlja tehničku opremu koja se temelji na biometrijskoj softverskoj aplikaciji koja može identificirati osobu usporedbom i analizom uzoraka na temelju kontura lica, navodi dnevnik.

Pri analizi kontura lica za identifikaciju su najvažnije oči, obrve, vrh nosa i usne. Stručnjaci naglašavaju kako se identitet osobe može odrediti već na osnovi jednog ili dva dijela lica kao što su usne ili oči i vrh nosa.

U praksi to znači da će policajci na terenu mobitelom ili tabletom na nekoj utakmici fotografirati grupu ljudi i poslati sliku u centar, a onda će softver pretražujući baze sumnjivih osoba utvrditi jesu li na toj utakmici, primjerice, osobe kojima je zabranjen dolazak ili su zatečeni neki drugi sumnjivci.

Također će se u računalo moći ubaciti videosnimke izuzete s lokacije gdje je bila neka pljačka ili pucnjava. Softver će uspoređivati osobe sa snimke sa svojom bazom i utvrditi je li na njoj "osoba od ranije poznata policiji". Osim toga, moći će se utvrđivati je li se ista osoba u kratkom vremenu pojavila na više lokacija. To, primjerice, može pomoći pri utvrđivanju je li neka osoba praćena ili je netko izviđao mjesto buduće pljačke i slično.

Iako proizvođači ove opreme tvrde kako je uspješnost pronalaženja neke osobe veća od 90 posto, u stvarnosti uspjeh identifikacije ovisi od kutu pod kojim kamere snimaju, ima li osoba kapu, kakva je kvaliteta snimke i slično.

Prema neslužbenim informacijama policija sada osobe s fotografija i videosnimki s bazama podataka uspoređuje ručno, odnosno njeni djelatnici troše sate i sate pregledavajući videosnimke i uspoređujući osobe s njih sa svojim bazama podataka. Novi softver taj će posao iznimno ubrzati, donosi Jutarnji list.

Kopirati
Drag cursor here to close