Dugovječni vođa

Mugabe odbija podnijeti ostavku iako je vojska preuzela vlast

Opozicijski čelnik Morgan Tsvangirai izjavio je da je "u interesu naroda da Mugabe trenutno podnese ostavku".
Vijesti / Svijet | 17. 11. 2017. u 10:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dugogodišnji predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe odbio je  odstupiti s dužnosti, usprkos rastućim pozivima za njegovom ostavkom.

Mugabe (93) se nalazi u kućnom pritvoru nakon što je vojska preuzela vlast u srijedu, u jeku borbe za njegovog nasljednika.

Vojska je danas priopćila da se "angažirala" oko Mugabea. Također navodi da je uhitila "kriminalce" oko predsjednika, ali nije objavila njihova imena.

 Javljeno je da je nekoliko visokih dužnosnika uhićeno od srijede.

''Ostali su još na slobodi'', tvrdi vojska.

Vojska navodi u priopćenju objavljenom na televiziji da će obavjestiti naciju o ishodu razgovora sa Mugabeom "što je ranije moguće".

Opozicijski čelnik Morgan Tsvangirai izjavio je da je "u interesu naroda da Mugabe trenutno podnese ostavku". 

Vojska je pokrenula akciju nakon što je Mugabe prošlog tjednasmijenio potpredsjednika Emmersona Mnangagwu, nagovještavajući da će biti na strani supruge Grace Mugabe u borbi za čelništvo nad vladajućom strankom ZANU-PF, a samim tim i položaj predsjednika države.

Dopisnik BBC-ja iz Zimbabvea Andrew Harding, i tvrdi da, ukoliko vojska bude u stanju uvjeriti predsjednika Mugabea da službeno podnese ostavku, to bi moglo pomoći legitimiziranju  dramatične vojne intervencije.

Teško je naći na ulici bilo koga tko želi da Mugabe ostani na vlasti, navodi Harding, ali bi pregovori o načinu njegovog odlaska i o nekim prelaznim aranžmanima koji bi uslijedili nakon toga mogli potrajati.

Fotografije ranije objavljene u novinama Zimbabwe Herald također prikazuju Mugabeov sastanak s vojnim zapovjednikom, generalom Constantinom Chiwengom, i dvojicom posrednika iz Južnoafričke razvojne zajednice (SADC) u Državnoj kući u Harareu.

Pokraj njih je bio otac Fidelis Mukonori, katolički svećenik, koji godinama poznaje Mugabea i također je izabran za posrednika u pregovorima.

Kopirati
Drag cursor here to close