Bijes u muslimanskim zemljama

Može li vladin prijedlog da se ograniči spaljivanje Kur’ana pomoći Danskoj i Švedskoj

Danska i Švedska posljednjih su tjedana doživjele nekoliko prosvjeda gdje su primjerci Kur'ana spaljeni ili na drugi način oštećeni, što je izazvalo bijes u muslimanskim zemljama, koje su zahtijevale od nordijskih vlada da zaustave paljenja.
Vijesti / Svijet | 31. 07. 2023. u 14:55 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danski ministar vanjskih poslova Lars Lokke Rasmussen izjavio je u ponedjeljak kako se nada da će vladin prijedlog da se ograniči spaljivanje Kur’ana u zemlji pomoći u deeskalaciji rastućeg međunarodnog sukoba s nekoliko muslimanskih zemalja.

Danska i Švedska posljednjih su tjedana doživjele nekoliko prosvjeda gdje su primjerci Kur'ana spaljeni ili na drugi način oštećeni, što je izazvalo bijes u muslimanskim zemljama, koje su zahtijevale od nordijskih vlada da zaustave paljenja.

Danska vlada je u nedjelju priopćila da će nastojati pronaći "pravni alat" koji bi mogao omogućiti vlastima da interveniraju u takvim prosvjedima, ako se smatra da imaju "značajne negativne posljedice po Dansku, ne samo u pogledu sigurnosti".

''Činjenica da signaliziramo i u Danskoj i u inozemstvu da radimo na tome, nadamo se da će pomoći u deeskalaciji problema s kojima se suočavamo'', kazao je Rasmussen novinarima nakon sastanka s vanjskopolitičkim predsjednicima parlamenta u ponedeljak.

''Nije zato što osjećamo pritisak da to učinimo, nego je naša politička analiza u najboljem interesu svih nas. Ne bismo trebali samo sjediti i čekati da ovo eksplodira'', izjavio je Rasmussen.

Nordijske zemlje žale zbog spaljivanja Kurana, ali ne mogu to spriječiti zbog ustavnih zakona koji štite slobodu govora.

Obje vlade sada su, međutim, priopćile da razmatraju zakonske izmjene koje bi omogućile vlastima da spriječe daljnje paljevine u posebnim situacijama.

Švedska vlada ovog je mjeseca priopćila da ispituje slično rješenje, ali su desničarske stranke u obje zemlje osudile inicijative, a neki su naveli da sloboda govora ne može biti ugrožena.

Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom izjavio je u ponedjeljak da je poslao pisma u svih 57 zemalja u Organizaciji islamske saradnje (OIC) kako bi objasnio pravo Švedske na okupljanje i osudio islamofobične akte.

Ministri vanjskih poslova OIC-a sastat će se u ponedjeljak na vanrednoj sjednici kako bi razgovarali o nedavnim događanjima, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close