Osude

Spaljivanje Kur'ana - Osoblje danskog veleposlanstva napustilo Irak nakon prosvjeda

Demonstracije su bjesnile širom Irana i Iraka nakon što su Danska i Švedska dozvolile spaljivanje Kur’ana pozivajući se na pravila koja štite slobodu govora.
Vijesti / Svijet | 24. 07. 2023. u 17:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Irak je osudio spaljivanje primjerka Kur’ana ispred svog veleposlanstva u Danskoj u ponedjeljak i priopćio  je da je dansko osoblje u veleposlanstvu u Bagdadu napustilo Irak nakon prosvjeda tamo.

Demonstracije su bjesnile širom Irana i Iraka nakon što su Danska i Švedska dozvolile spaljivanje Kur’ana pozivajući se na pravila koja štite slobodu govora. Demonstranti u Iraku zapalili su u četvrtak švedsko veleposlanstvo u Bagdadu.

Dvojica antiislamskih demonstranata zapalili su u ponedjeljak primjerak islamske svete knjige pred iračkim veleposlanstvom u danskoj prijestolnici.

Iračko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je vlasti zemalja članica EU da "brzo preispitaju tzv. slobodu izražavanja i pravo na demonstracije".

Demonstranti su se u subotu okupili u Bagdadu uz pojačano osiguranje, a mostovi koji vode do Zelene zone u kojoj su smještena brojna strana veleposlanstva zatvorene su nakon pokušaja demonstranata da dođu do danskog veleposlanstva.

Glasnogovornik iračkog ministarstva vanjskih poslova izjavio je da je dansko osoblje u veleposlanstvu napustilo Irak prije dva dana.

Nije precizirao razlog niti točno vrijeme odlaska, a danska vlada nije odmah komentirala, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close