Dodik

Motivacija za napad u Sarajevu radikalni islam

Vijesti / Svijet | 19. 11. 2015. u 13:12 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je sinoćnji napad u Sarajevu akt terorizma koji je za svaku osudu, te da je evidentno da je motivacija bio radikalni islam, a cilj slučajan, nije biran.

Dodik je, u pauzi konferencije u Beogradu "Daytonski sporazum – dva desetljeća mira i pouke za svijet", rekao novinarima da je veoma jasno da nisu na najbolji način i ozbiljno shvaćena ranija upozorenja da u BiH postoje pojedinci za koje obavještajna zajednica u BiH tvrdi da ih ima oko 3.400, a koji su spremni izvršiti individualni teroristički akt.

"Kada tome dodate činjenicu da se u BiH vraćaju takozvani ratnici takozvane Islamske države i da oni donose nestabilnost, kao i da se ne prihvaća zakon koji predviđa kazne za one koji odlaze na strana ratišta, onda je BiH sigurno jedan od urgentnih prostora koji je izložen aktima individualnog terorizma", rekao je predsjednik Srpske.

Vehabija Enes Omeragić /34/ ubio je sinoć pripadnike Oružanih snaga BiH Armina /Murisa/ Salkića i Nedeljka /Dušana/ Radića.

Prilikom napada Omeragić je uzvikivao "Alahu ekber". Vehabija je poslije napada izvršio samoubojstvom prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close