Rat

Evakuacija iz Mariupolja: Ukrajina ima prijedlog za Rusiju

''Neprijatelj u Mariupolju baca bombe nad glavama apsolutno nevine djece dok se slavi Uskrs'', rekao je Svjatoslav Palamar.
Vijesti / Svijet | 24. 04. 2022. u 15:59 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajina je Rusiji predložila posebne pregovore s ciljem pronalaska rješenja za evakuaciju zatočenih ukrajinskih boraca i civila iz Mariupolja, prenosi Hina.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak predložio je odvojene pregovore na Twitteru. Dvije države održale su nekoliko krugova razgovora od početka ruske invazije 24. veljače, no bez većeg napretka i uz međusobne optužbe za njihov neuspjeh.

Podoljakov prijedlog dolazi u vrijeme dok ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski čeka dolazak visokog američkog diplomata i obrambenog dužnosnika u Kijev s kojima će razgovarati o daljnjoj američkoj vojnoj pomoći.

Mariupolj je jedan od gradova najpogođenijih ruskim napadom jer je kontrola nad njim potrebna Moskvi za kopneni prolaz između Donbasa, dijelom pod kontrolom ruskih snaga, s Krimom koji je anektirala 2014. godine.

Većina grada je uništena, a Kijev i zapadni saveznici strahuju od masovnih ubojstava onih koji nisu pobjegli. U tvornici čelika Azovstalj i dalje se nalazi oko 2,5 tisuće ukrajinskih i inozemnih vojnika, no njihove zalihe su pri kraju. Oni tvrde da je s njima i oko tisuću civila.

Dozapovjednik Azovskog bataljuna, skupine čiji su borci u mariupoljskom bunkeru, u novoj videosnimci optužio je Ruse da nemaju srca.

''Neprijatelj u Mariupolju baca bombe nad glavama apsolutno nevine djece dok se slavi Uskrs'', rekao je Svjatoslav Palamar.

Kopirati
Drag cursor here to close