Što se bjeli u gori

Moskva negira navode NATO-a o nazočnosti ruskih vojnika u Ukrajini

Vijesti / Svijet | 28. 08. 2014. u 19:40 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stalni predstavnik Rusije u OSCE-u izjavio je u četvrtak da nikakvo ruska vojna nazočnost nije uočena s druge strane granice s Ukrajinom, odbacujući tvrdnje da je ruska invazija u tijeku.

I čelnik ukrajinskog promatračkog tima i ruski predstavnik odlučno su negirali te navode.

U jeku optužbi protiv Rusije zbog navodne invazije, predsjednik Petro Porošenko sazvao je hitne sastanke ukrajinskih vijeća za sigurnost i obranu, dok je premijer Arsenij Jacenjuk pozvao na zamrzavanje ruskih sredstava.

Ruski predstavnik u OSCE-u, Andrej Kelin, u međuvremenu je odlučno odbacio navode protiv Rusije, rekavši kako "nikakva ruska vojna umiješanost nije primijećena, nije bilo prisutnih ni vojnika ni vojne opreme".

''Optužbe koje se tiču konvoja oklopnih vozila čule su se tijekom protekla dva tjedna. Sve su se tada pokazale lažnim i sada su ponovo netočne'', izjavio je Kelin, prenosi Rusia Today.

Podsjetimo, NATO je u četvrtak objavio satelitske snimke za koje tvrdi da prikazuju ruske oružane snage unutar ukrajinskog teritorija kako bi pomogli pobunjenicima koji se bore protiv vladinih snaga.

Ranije su pobunjenici otvorili novi front na jugu zemlje zauzimanjem priobalnog grada Novoazovska.

Najmanje 2.119 ljudi poginulo je tijekom četiri mjeseca borbi.

Brigadni general NATO-a Nico Tak izjavio je da više od 1.000 ruskih vojnika djeluje u Ukrajini, podržavajući separatiste i boreći se na njihovoj strani.

On je izjavio za BBC da je došlo do "značajne eskalacije ruske vojne umiješanosti u Ukrajini".

''NATO je uočio velike količine naprednog oružja, uključujući protuzračne sustave, artiljeriju, tenkove i oklopna vozila koja se prebacuju separatističkim snagama u istočnoj Ukrajini. Rusija osnažuje i opskrbljuje separatističke snage u flagrantnom pokušaju da promijeni tijek borbi, koje se trenutno odvijaju u korist ukrajinske vojske'', izjavio je Tac.

Kopirati
Drag cursor here to close