Po uzoru na Kanadu

Mobilizacija u Parizu: Spriječena okupacija vozilima

Vijesti / Svijet | 12. 02. 2022. u 12:00

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska policija je objavila kako je u subotu zaustavila 500 vozila koja su pokušavala ući u Pariz na prosvjed "Konvoja slobode" protiv koronavirusnih restrikcija.

Foto: Getty Images / Automobili se zauputili u Pariz

Vozila su presretnuta na tri ulazna mjesta u francusku prijestolnicu i više od 150 novčanih kazni je izdano, objavila je policija na Twitteru.

Policija je mobilizirala tisuće policajaca, postavila kontrolne punktove i rasporedila oklopne transportere i kamione s vodenim topovima u pripremi za prosvjede.

Nadahnuti prosvjedima "Konvoja slobode" u Kanadi, vozači iz brojnih gradova širom Francuske pokušavali su da prkose naređenju policije da ne ulaze u grad.

Naime, kanadski pokret prozvan u početku "konvoj slobode" bio je isprva usmjeren protiv odluke po kojoj se vozači kamiona moraju cijepiti ako žele prijeći granicu s SAD-om.

No ubrzo se prometnuo u prosvjede protiv epidemioloških mjera i protiv vlade, a inspirirao je i stanovnike Novog Zelanda, a slična akcija počela je i u Francuskoj gdje je u Parizu policija proglasila zabranu prosvjeda zbog "opasnosti remećenja javnog reda".

Kopirati
Drag cursor here to close