Sastanak

Ministri vanjskih poslova G7: Pojačat ćemo gospodarsku izolaciju Rusije

Poručili su i da će se pozabaviti, kako su kazali, "ruskim dezinformacijama" kojima je cilj okrivljavanje Zapada za probleme s opskrbom hranom.
Vijesti / Svijet | 14. 05. 2022. u 14:01 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministri vanjskih poslova skupine G7 u subotu su obećali da će pojačati gospodarsku i političku izolaciju Rusije, nastaviti opskrbljivati Ukrajinu oružjem te da će raditi na ublažavanju globalne nestašice hrane zbog rata.

Nakon sastanka u 400 godina starom dvorcu u baltičkom ljetovalištu Weissenhausu, šefovi diplomacije Velike Britanije, Kanade, Njemačke, Francuske, Italije, Japana, SAD-a i Europske unije obećali su također da će nastaviti s vojnom pomoći Ukrajini "koliko god je to potrebno".

Poručili su i da će se pozabaviti, kako su kazali, "ruskim dezinformacijama" kojima je cilj okrivljavanje Zapada za probleme s opskrbom hranom diljem svijeta zbog ekonomskih sankcija Moskvi i pozvali su Kinu da ne pomaže Rusiji i da ne opravdava rusku invaziju, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Ključ za jačanje pritiska na Rusiju je zabrana ili postupni prestanak kupovine ruske nafte. Očekuje se da će države članice EU-a idućeg tjedna o tom pitanju postići dogovor, iako trenutno postoji protivljenje Mađarske.

"Ubrzat ćemo naše napore da smanjimo i okončamo oslanjanje na ruske energente što je brže moguće, nadovezujući se na obveze G7 o postupnom ukidanju ili zabrani uvoza ruskog ugljena i nafte''.

Kopirati
Drag cursor here to close