Novoizabrani argentinski predsjednik

Milei prijeti Crkvi i Papi: Upozorenje onima koji se "opiru" promjenama

Daleki sukob između novog državnog poglavara Argentine i Svetog Oca, čiji bi put u domovinu mogao biti otkazan zbog pobjede novoizabranog predsjednika, nije ostavio ravnodušnima predstavnike Crkve u toj južnoameričkoj državi.
Vijesti / Svijet | 23. 11. 2023. u 10:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novoizabrani argentinski predsjednik Javier Milei, tijekom svog govora pobjedničkog govora na izborima, uputio je upozorenje onima koji se "opiru" promjenama koje će njegova administracija donijeti zemlji: "Svim ovim ljudima želim reći: unutar granice zakona, sve. Izvan zakona, ništa." Te su riječi neki dijelovi Katoličke crkve, posebice oni najaktivniji na tom području i među stanovništvom, doživjeli kao svojevrsnu prijetnju.

Milei se godinama u punom ultraliberalnom duhu obrušio na socijalnu doktrinu rimskih svećenika te je u nekoliko navrata izravno vrijeđao papu Franju nazivajući ga "imbecilom", "komunistom" i "zlom prisutnošću na Zemlji", piše talijanski Il Giornale.

Ideja prekida diplomatskih odnosa s Vatikanom

Tijekom predizborne kampanje, član njegovog tima čak je iznio ideju o prekidu diplomatskih odnosa s Vatikanom. Papa je sa svoje strane upozorio na "opasnosti od mesijanskih klaunova" tijekom intervjua danog u listopadu argentinskoj novinskoj agenciji Telam. To je prikrivena referenca na Mileino ponašanje i riječi tijekom njegovih skupova.

Daleki sukob između novog državnog poglavara Argentine i Svetog Oca, čiji bi put u domovinu mogao biti otkazan zbog pobjede novoizabranog predsjednika poznatog pod nadimkom "El Loca", nije ostavio ravnodušnima predstavnike Crkve u toj južnoameričkoj državi. Razne laičke udruge i članovi svećenika organizirali su inicijative protiv Mileija, čak ga kritizirajući tijekom propovijedi i procesija. U rujnu su curas villeros, svećenici koji rade u sirotinjskim četvrtima glavnog grada, održali popravnu misu za papu Franju zbog uvreda vođe La Libertad Avanza(političke koalicije u Buenos Airesu).

"Budućnost je neizvjesna"

Umjerenije stajalište iznio je Carlos White, voditelj međuvjerskog dijaloga nadbiskupije Buenos Airesa: "Moramo uvijek poštivati volju naroda, ali budućnost je neizvjesna. Za dobrobit svih Argentinaca, nadamo se da će novi predsjednik uspjeti."

Međutim u grupama svećenika koji su više naklonjeni politici vlada klima nesigurnosti. "Jako se bojim za budućnost. Ne znamo što će se dogoditi i ne želimo živjeti u Mileinoj zemlji", rekao je Francisco Olivera, poznat kao otac Paco i član organizacije Curas en opción por los pobres(Liječilišta za siromašne).

"Mole se oni koji su glasali za Milei da budu dosljedni i da više ne dolaze u blagovaonicu. Neće biti hrane za sve", rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close