Hrvatska

Milanović: Turudića se još može zaustaviti

“Ovakva razina srozavanja, gdje se jednog bukača gura na čelno mjesto represivnog aparata, nezabilježena je u Hrvatskoj”, rekao je Milanović.
Vijesti / Svijet | 11. 02. 2024. u 15:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Zoran Milanović u nedjelju je u razgovoru za N1 televiziju poručio da će nastaviti upozoravati na slučaj Ivana Turudića, za kojega tvrdi da je u Saboru nelegalno izabran za glavnog državnog odvjetnika, jer ga se još uvijek može zaustaviti prije nego što položi prisegu, prenosi Hina.

“Ovakva razina srozavanja, gdje se jednog bukača gura na čelno mjesto represivnog aparata, nezabilježena je u Hrvatskoj”, rekao je Milanović. Iako još nije položio prisegu Turudić već mijenja zakone, kazao je, pojasnivši kako misli na lex AP i namjeru da se ukida ured europskog tužitelja.

Više puta je ponovio da je potrebna sigurnosna provjera za glavnog državnog odvjetnika koju Turudić nema.

Turudić ima temeljnu provjeru iz 2019.

Smatra kako nije moguće ni logično da se za Turudićeve nedopuštene radnje nije znalo i da to nije trebalo ući u materijale tijekom zadnje provjere. “Turudić nema sigurnosnu provjeru, on ima temeljnu provjeru za uskočkog suca iz 2019. Kako je prošao tu nakon što se znalo za nedopuštene radnje? E o tome ćemo morati razgovarati post factum, i to s premijerom.”

 Osvrnuo se na zamjerku premijera Andreja Plenkovića da mu je saznanja o Turudiću dostavio netom prije glasanja u Saboru. “To su izgovori lopova uhvaćenog u krađi”, kaže Milanović.

“Kako to nije dano na znanje Vrhovnom sudu? Turudić i Plenković lažu, lažu i izmišljaju. U jednom danu laže dva puta. Kaže ide nova provjera? Kakva? Do kraja dana kaže da je nema”, istaknuo je.

 Odgovorio je i na pitanje zašto nije ništa poduzeo 2015. godine, kada je kao premijer imao saznanja o Turudićevu susretu sa Zdravkom Mamićem.

“On je tad bio predsjednik županijskog suda i uskočki sudac, nije išao naviše. Kako je došao do tog mjesta, pitajte njegove sponzore, na kraju je postao predsjednik županijskog suda valjda dva tjedna prije nego što sam ja postao premijer”.

Kaže kako je od SOA-e zatražio detalje no nalazi SOA-e nemaju karakter dokaza u postupku. “Potpuno je nebitno zašto ja nisam učinio nešto, kao da to njega oslobađa krivnje”, odgovorio je.

Moja dužnost je da bdijem nad funkcioniranjem sustava i pravnog poretka

Ustvrdio je da Turudić na čelu DORH-a može raditi što god želi, a on, s druge strane, sada ne može napraviti mnogo da zaustavi Turudićevu prisegu na mjesto glavnog državnog odvjetnika, no neće prestati.

“Moja dužnost je da bdijem nad funkcioniranjem sustava i pravnog poretka. Ovdje se bira čovjek koji će sutra hapsiti i kojega se sada prepoznaje kao voditelja reda. Taj isti čovjek je zamalo postao predsjednik Vrhovnog suda. U zadnjem trenu se nešto dogodilo da je Kolinda Grabar Kitarović odustala od njega. Onda su ‘sprtljali’ Sesu u dva dana, nikakve javne rasprave i dilema nije bilo”.

“O ovom se ne smije prestati govoriti i to glasno. Turudić je nelegalno i protuzakonito izglasan u Saboru, a zakon obvezuje i saborske zastupnike”, rekao je Milanović.

Kazao je i kako još nije odlučio hoće li ići po još jedan predsjednički mandat. “Kad odlučim, ako odlučim, reći ću”, kratko je poručio.

Što se tiče parlamentarnih izbora očekuje da će oni biti u proljeće a ukoliko nakon njih nitko ne bude imao jasnih 76 ruku kaže da će, ako se probiju ustavni rokovi, postupati po slovu Ustava. Kazao je i da je došlo dotle da mu je Domovinski pokret bliži od HDZ-a, iako ne bi glasao za njih.

S obzirom na predstojeće europske izbore, Milanović je ocijenio kako je EU u ozbiljnoj krizi ali joj treba biti lojalan.

Odluka o vojnom roku ne može se provesti bez vrhovnog zapovjednika

Milanović se osvrnuo i na najavljeno uvođenje vojnog roka ocijenivši kako je potrebno jačati profesionalnu vojsku ali i da takva odluka ne može biti donesena bez njega kao vrhovnog zapovjednika.

“Ovo je najopakije vrijeme za te razgovore, tu namjere nisu dobre. Ništa se od toga ne može provesti bez vrhovnog zapovjednika. Taj zakon će biti mrtvo slovo na papiru ako se prije toga ne konzultiraš s vrhovnim zapovjednikom”, rekao je te ukazao da Ustav svakome dopušta i prigovor savjesti.

“To je neprovedivo, dok Ustav dopušta svakom da kaže ‘ja ne bih’, nema smisla. Ali to je nalog Plenkovića, ministru ne bih bio u koži, nije jednostavno. Neprovedivo je bez vrhovnog zapovjednika”, kazao je.

Kopirati
Drag cursor here to close