1,2 milijarda eura

Milanović o rastu cijene kupljenih Rafalea: To je skandal

Vijesti / Svijet | 26. 11. 2021. u 19:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dassault Rafale

Predsjednik Republike Zoran Milanović u petak je skandalom ocijenio rast cijene kupljenih borbenih zrakoplova Rafalea koja s 990 milijuna eura ide prema 1,2 milijardu eura, upozorivši na istodobno neodrživo stanje u kopnenim snagama.

Kako smo krenuli - od onog što je najavljeno, 990 milijuna eura, što je dosta, ali to ne može biti besplatno, do onoga što je u međuvremenu kao na cajgeru počelo rasti - tu će se još napraviti razlika od koje smo mogli opremiti kompletnu kopnenu vojsku sa Bradleyima, protuoklopom i PZO-om. To je ono što uopće nemamo i od čega se odustalo bez ikakvog obrazloženja, ustvrdio je Milanović.

Rekao je i kako će biti zadovoljan s novim kapacitetom Hrvatske vojske te poručio da je dobro imati dobre odnose s Francuskom.

Upozorio je da je stanje u kopnenim snagama neodrživo i da se potpuno izbrisala stavka za nabavku borbenih oklopnih vozila pješaštva (Bradley) tzv. ubojice tenkova.

Podsjetio je kako su se cijele godine slušale najave o kupovini američkih sustava, koje praktički poklanjaju, a što se odbacilo bez obrazloženja i najave za slijedeće tri godine.

"Tako se ponaša kralj Petar Karađorđević. To je nedopustivo bez obrazloženja", kazao je.

Također je ustvrdio da je Strateški ugovor o suradnji s Francuskom "pisan u polutami sobe šefa kabineta premijera Andreja Plenkovića mjesecima" te da je bio potpuno nedostupan njegovim savjetnicima i njemu.

Milanović je kazao da se ne boji za odnose sa SAD-om podsjetivši kako iduće godine dolaze četiri helikoptera Black Hawk, a za koje još nisu izgrađeni potrebni hangari, prenosi Hina.

 

Kopirati
Drag cursor here to close