Posljednje službeno putovanje

Merkel: Njemačka snosi odgovornost za Izrael

"Holokaust je naravno jedinstven događaj za koji i dalje nastavljamo snositi odgovornost. U svakoj fazi prošlosti, kao i budućnosti", rekla je Merkel novinarima u nedjelju.
Vijesti / Svijet | 10. 10. 2021. u 14:18 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kancelarka Angela Merkel rekla je da Njemačka i dalje snosi odgovornost za Izrael, dok je razgovarala s premijerom Naftalijem Bennettom tijekom svoga posljednjeg službenog puta zemlji, piše Hina.

"Holokaust je naravno jedinstven događaj za koji i dalje nastavljamo snositi odgovornost. U svakoj fazi prošlosti, kao i budućnosti", rekla je Merkel novinarima u nedjelju.

"Ne biti neutralni i zauzeti jasan stav u korist izraelske sigurnosti, bez obzira koliko je teška situacija."

Bennett je rekao da je Merkel, koja silazi s dužnosti jednom kad se zaključe pregovori o koaliciji u Njemačkoj poslije rujanskih izbora, "moralni kompas cijelog europskog kontinenta."

Pohvalio je ulogu 67-godišnje političarke u učvršćivanju posebnog odnosa između dvije zemlje na temelju "povijesne, duboke rane" koju je nacistička Njemačka nanijela Židovima u Drugom svjetskom ratu.

Merkel se također susrela s izraelskom vladom.

Vladajuću koaliciju čini ukupno osam stranaka s desne i lijeve strane spektra, po prvi put uključuje i arapsku stranku. Desničarski konzervativac Benjamin Netanyahu razriješen je funkcije premijera u lipnju nakon što je na vlasti bio od 2008. godine.

Kancelarka također planira razgovarati s predsjednikom Isaacom Herzogom i ministrom vanjskih poslova Yairom Lapidom po prvi put otkad su vlada i predsjednik započeli mandat u lipnju i srpnju.

Očekuje se da fokus razgovora bude na iranskom nuklearnom programu, pitanju nezavisnosti palestinske države i bilateralnim problemima, uz mnoge druge teme.

Angela Merkel je planirala put u Izrael krajem kolovoza, no on je odgođen zbog dramatičnog razvoja situacije u Afganistanu.

Kasnije u nedjelju, kancelarka u prisutnosti Bennetta planira položiti vijenac u spomen centru Yad Vashem u Jeruzalemu, navodi Hina.

Na drugoj svečanosti Merkel će primiti počasni doktorat od izraelskog instituta za tehnologiju, Techniona u Haifi na sjeveru Izraela. Merkel i Bennett će se potom zajednički sastati s predstavnicima kompanije.

Kancelarka će u Njemačku otputovati u ponedjeljak.

Kopirati
Drag cursor here to close