Poruka Izraelu

Merkel: Ne smije se zaboraviti formiranje palestinske države

Ona je u svom govoru u Tel Avivu pozdravila povijesne diplomatske sporazume postignute prošle godine između Izraela i četiri arapske države…
Vijesti / Svijet | 11. 10. 2021. u 11:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je danas od Izraela da "iz vida" ne gubi potrebu za formiranjem palestinske države.

Podrška njemačke kancelarke rješenju kojim se predviđa formiranje dvije države jedna je od nesuglasica izraelskog rukovodstva s Merkel tijekom njenog šesnaestogodišnjeg boravka na vlasti u Njemačkoj, piše Srna.

Ona je u svom govoru u Tel Avivu pozdravila povijesne diplomatske sporazume postignute prošle godine između Izraela i četiri arapske države, ali je naglasila da ti dogovori ne uklanjaju potrebu da se postigne mirovni sporazum s Palestincima.

"Ne smije se iz vida izgubiti pravo Palestinaca da imaju šansu za život. Zato ne treba, pa čak i kada to postane veoma teško zbog naselja, da se zagubi pitanje rješenja kojim se predviđa formiranje dvije države", naglasila je Merkel u Institutu za studije nacionalne sigurnosti u Tel Avivu.

Novi izraelski premijer Naftali Bennett je protiv formiranja palestinske države na teritorijama pod kontrolom Izraela i odbija mirovne razgovore. On je, umjesto toga, za pragmatičniji pristup smanjivanja tenzija kroz poboljšanje životnih uvjeta Palestinaca.

Merkel je pozdravila Benettove namjere, ali smatra da takav pristup neće biti dovoljan.

Kopirati
Drag cursor here to close